Europski promatrači danas stižu u Ukrajinu?

EUROPSKA KOMISIJA potvrdila je danas da su se Rusi i Ukrajinci uspjeli dogovoriti te da će Ukrajina dopustiti europskim stručnjacima da kontroliraju protok ruskog plina na svom teritoriju.

>Nazire se kraj plinskoj krizi?

Stručnjaci bi, kako pišu ruske RIA Novosti, već danas trebali stići na ukrajinski teritorij, što bi trebalo ubrzati opskrbu plinom za sve članice Europske unije te označiti kraj krize za Europu.

Čelnik ukrajinske tvrtke Naftogaz Oleg Dubyn rekao je na razgovorima u Bruxellesu kako je njegova zemlja spremna dozvoliti ulazak europskih stručnjaka koji će kontrolirati tranzit ruskog plina preko njihovog teritorija i to do mjesta gdje plin ulazi, sve do izlaska iz Ukrajine.

Popustili

Ukrajina do sada nije dozvoljavala "monitoring" ruskog plina preko svog teritorija, no Europska komisija ipak je uspjela doći do pozitivnog  okončanja pregovora kako bi se na pozitivan način riješila "kriza plina".  

Podsjetimo, ruski Gazprom već je dugo prijetio kako će ukinuti isporuku plina Ukrajini 1. siječnja ukoliko se ne potpiše novi ugovor s tom zemljom. Službeni Kijev tražio je veću cijenu za tranzit plina, što je od strane Kremlja tumačeno kao ucjena.

Krajem prosinca čelnici Gazproma u posebnom su priopćenju naglasili kako prekid dotoka plina za Ukrajinu neće utjecati na isporuku plina europskim zemljama, koji svoj plin dobivaju preko plinovoda u Ukrajini, no to se pokazalo neistinom.

Inače predmet spora je i dug, budući da Ukrajina ruskom energetskom divu duguje 1,7 milijardu dolara za plin i 450 milijuna dolara za kazne, odnosno penale.

M.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više