EUROPSKI TISAK: TEŽAK PUT PRED EUROPSKIM USTAVOM

Čelnici Europske unije možda su postigli povjesni uspjeh usuglasivši prvi europski ustav, no teži će im posao biti pridobiti naklonost javnog mnijenja svojih zemalja, ocijenjuje u subotu europski tisak.

Neki komentatori pozdravljaju "Magnu Cartu" pravila ponašanja u proširenoj EU, dok drugi u njemu vide naznake predaje nacionalnih suvereniteta europskoj super-državi.

Sviđao im se ili ne, svi listovi ističu da ustav usuglašen u petak na summitu u Bruxellesu neće zaživjeti, ako ne prođe na referendumu u jednoj od nekoliko država koje su najavile njegovo održavanje.

"Šefovi vlada i država 25 članica EU-a nisu dovršili posao", piše francuski Le Figaro. "U nadolazećim mjesecima morat će ispuniti još težu misiju: ratificirati ustav u svojim zemljama", dodaje list.

Euroskeptici u britanskom tisku nisu štedjeli vrijeme pozivajući glasače da odbace ustav na referendumu najavljenom za iduću godinu.

Daily Telegraph tako piše da je premijer Tony Blair počinio "možda najveću grešku tijekom svojega mandada" stavljajući potpis na, kako ističe, "temelj federalne države".

Španjolski El Mundo ocijenjuje da su šanse za prolaz ustava na referendumima tanke, dok danski i nizozemski tisak uglavnom pozdravlja ishod teških pregovora sastanka na vrhu u Bruxellesu.

Poljski premijer Marek Belka našao se pod oštrim kritikama domaćeg tiska, koji mu zamjera što nije osigurao da se u ustavu spomenu kršćanski korjeni Europe.

"Premijer se sa summita vratio s obećanjima koja ne omogućuju Poljskoj da spriječi poteze velikih zemalja, ako nam budu poželjele nametnuti svoju volju", piše list Gazeta Wyborcza.

Neuspjeh izbora za novoga predsjednika Europske komisije većina listova smatra posljedicom unutarnjih podjela na "staru Europu" predvođenu Francuskom i Njemačkom, i "novu Europu" koju predstavljaju Velika Britanija i nove članice iz istočne Europe.

(Hina) xbcav ydv

Pročitajte više