Europski ulagači oprezni nakon oštrog pada tržišta

Foto: EPA

NA EUROPSKIM se burzama trguje oprezno, pri čemu su njemački DAX i francuski CAC indeks blago porasli nakon jučerašnjeg pada za više od jedan posto.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,30 posto, na 7.358 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 posto, na 12.306 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.489 bodova.

Europska su se tržišta stabilizirala nakon jučerašnjeg oštrog pada, djelomice zahvaljujući i ublaženim gubicima na Wall Streetu.

Pritisak na burze zbog Trumpovih izjava

Jučer je, naime, na samom početku trgovanja na najvećoj svjetskoj burzi S&P 500 indeks bio u minusu i više od 1,5 posto, no do kraja trgovanja gubitak je ublažen na otprilike 0,5 posto.

Pritisak na burze posljedica je nedavne poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo.

Poručio je, također, da će uskoro uvesti carine od 25 posto na kineski uvoz vrijedan još 325 milijardi dolara.

To je jučer izazvalo šok na tržištima jer su još nedavno iz Washingtona i Pekinga stizale optimistične izjave o napretku trgovinskih pregovora.

Ipak, tržišta su se smirila nakon što je kineska vlada objavila da se njezina pregovaračka ekipa ipak priprema za put u Washington na nastavak pregovora i da će na čelu delegacije biti zamjenik premijera Liu He.

To je umirilo dio ulagača koji se nadaju da će trgovinski dogovor uskoro biti postignut.

Oprezno i u Aziji

Međutim, jutros je terminski S&P 500 indeks ponovno u minusu, oko 0,8 posto, jer mediji pišu da je Kina odustala od nekih obveza na koje je ranije u pregovorima pristala.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,45 sati bio u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer potonuo 2 posto, na najnižu razinu u pet tjedana.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,5 posto, na 21.923 boda.

Pročitajte više