Europu čeka novi veliki migrantski val? Migranti žele stići prije novih pravila

Foto: EPA

Migracije u Europu povećat će se u 2024. godini jer će migranti pokušavati doći do Europe prije uvođenja novih EU zakona čiji je cilj smanjenje broja dolazaka, piše Guardian.

Promjena pravila za migracije

Ususret izborima u Europi (EU, UK, kao i u SAD-u), u čijim će kampanjama imigracija biti vruća tema, mnogi od onih koji žele doći u Europu nastojat će stići prije nego što se promjene zakonske regulative. Prognoza je to austrijskog Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike (ICMPD).

“Ljudi će biti uplašeni svih tih mjera o migraciji najavljenih u predizbornim kampanjama i pomislit će da moraju biti ovdje prije nego što stupe na snagu”, rekao je Michael Spindelegger, glavni direktor ICMPD-a.

Pozvao je političare da povećaju napore u stvaranju legalnih ruta te da se udruže s privatnim poduzećima kako bi omogućili uvjete za zapošljavanje ljudima iz afričkih i azijskih zemalja, odakle mnogi migranti dolaze u Europu.

Rat na Bliskom istoku i veliki izgledi da Donald Trump ponovno preuzme vlast u Sjedinjenim Državama mogli bi također dovesti do  povećanja migracija, navodi se u godišnjem izvješću ICMPD-a.

Migranti važni zbog radne snage

Spindelegger, bivši vicekancelar i ministar vanjskih poslova Austrije, rekao je: “Mislim da ćemo vidjeti više izbjeglica koje dolaze u Europu, čak i veći broj nego 2023. godine. Izborne kampanje fokusirat će se na kratkoročna rješenja, no ona neće zaista dovesti do smanjenja migracija ljudi.”

Suprotno ksenofobnim porukama mnogih antiimigrantskih, krajnje desnih političara, Spindelegger je rekao da Europa treba migrante ako želi zadržati radnu snagu.

Povjerenica EU-a Ylva Johansson nedavno je naznačila potrebu za još milijun radnika u EU-u kako bi se održao korak s demografskim promjenama, rekavši da je "izazov učiniti to na uredan način". Spindelegger je rekao da su brojke puno veće, s milijunom potrebnih samo u Njemačkoj i pola milijuna u Austriji.

Privatni sektor će ulaganja premjestiti negdje drugdje, upozorio je Spindelegger. “Moramo osigurati da tvrtke ne čekaju nekoliko godina prije nego što zaposle radnike koji su im potrebni. Ako ih ne dobiju u kratkom roku, tvrtke će se preseliti u drugu zemlju i izgubit ćemo investicije. Stoga moramo govoriti o potrebi za migrantima.”

Najveći porast migracija od 2016.

Partnerstva privatnog sektora s vladama EU ponudila su dosad više mogućnosti za migrante od uobičajenih bilateralnih sporazuma koji uključuju razne pakete pomoći, rekao je. ICPMD inače nerijetko sudjeluje u pripremi projekata koji pomažu privatnim tvrtkama u obučavanju radnika u zemljama izvan EU-a

Što se podataka o migracijama tiče, očekuje se da će konačni podaci iz EU za 2023. otkriti više od milijun zahtjeva za azilom u 2023., što je oko 20 % više u odnosu na 2022. i najveći porast od 2016.

Pročitajte više