Evian: G8 upozorava Iran i Sj. Koreju u vezi nuklearnog oružja

ČELNICI zemalja članica skupine G8 koji su se sastali na summitu u Evianu, u ponedjeljak su u zajedničkoj deklaraciji od Sjeverne Koreje zatražili da "prestane raditi na programu nuklearnog naoružanja", a od Irana da "ispuni svoje obveze" kada je riječ o neširenju nuklearnog oružja.

"Od Sjeverne Koreje tražimo da odmah prestane raditi na programu nuklearnog naoružanja, na način da to bude odmah vidljivo te da se može provjeriti", kaže se u tekstu što su ga usvojili sudionici summita u Evianu.

U istom se tekstu kaže kako zemlje članice G8 neće ostati "indiferentne u odnosu na moguće posljedice nastavka razvoja programa nuklearnog oružja što ga provode Iranci".

U zajedničkom se dokumentu ističe kako je "iznimno važno da Irak u potpunosti ispuni sve svoje obveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja". Iranci, za koje se sumnja da žele napraviti atomsku bombu, i dalje odbijaju potpisati dodatni protokol Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

Glasnogovornica francuskog predsjednika Catherine Colonna na susretu s novinarima istaknula je kako je stajalište međunarodne zajednice u pogledu iranskog nuklearnog naoružanja "jedinstveno".

Pročitajte više