Hrvatska će imati najviši ugostiteljski PDV na Mediteranu

Foto: Instagram, index

HRVATSKA će nakon porezne reforme, ako bude usvojena u obliku kako je predložio ministar financija Zdravko Marić, ući među zemlje s najvećim porezom na dodanu vrijednost za turističke usluge.

Porez na ugostiteljske usluge penje se na 25 posto, što je znatno više od većine ostalih zemalja EU, a pogotovo ako se uzmu u obzir naglašeno turističke zemlje poput Španjolske, Grčke, Italije...

Trenutno Hrvatska ima jednu od najvećih općih stopa PDV-a u Europskoj uniji, od 25 posto. Višu stopu ima jedino Mađarska gdje je PDV čak 27 posto. Uz to imamo i dvije snižene stope od 5 i 13 posto.

Ministarstvo financija, prema obrazloženju s održane prezentacije porezne reforme, smatra da postoje velika odstupanja između opće i sniženih stopa, te da su nejasni kriteriji prema kojima su se do sada određivala dobra i usluge koje ulaze u primjenu niže stope.

Također, izračunali su da građani RH u prosjeku plaćaju više PDV-a od nerezidenata. Na 100 kuna izdataka nerezidenti prosječno plaćaju 15,45 kuna, a građani Hrvatske od 15,70 do 16,58 kuna PDV-a.

Imat ćemo jednu od najviših stopa PDV-a na turizam u EU

Stoga već od 1. siječnja 2017. godine ukidaju postojeće međustope, a ugostiteljstvo prelazi s dosadašnjih 13 posto, na opću stopu od 25 posto.


Europske zemlje uglavnom imaju niske stope PDV-a na hotelski smještaj i restorane pa je tako u Španjolskoj i Francuskoj stopa za obje kategorije 10 posto. Austrija, koja također ima vrlo razvijen, pogotovo zimski, turizam ima PDV na hotelski smještaj 13 posto, a na restorane 10 posto.

Portugal hotelski smještaj oporezuje sa samo 6 posto, dok njihovi restorani podliježu PDV-u od 13 posto. Susjedna Slovenija također potiče turizam kroz niže stope PDV-a pa on za hotele 9,5 posto, dok se restorani i catering oporezuju s 22 odnosno 9,5 posto, dok su u Italiji stope za hotele i restorane - obje 10 posto.



HUP: Podržavamo poreznu reformu, najvažnija je stabilnost poreznog sustava

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, u sklopu koje djeluje Udruga ugostiteljstva i turizma i okuplja neke od najvećih turističkih kuća, kaže da tijekom predstojeće javne rasprave treba uzeti u obzir i komentare koji će dolaziti iz turističkog sektora, no da HUP u globalu podržava poreznu reformu.

"HUP podržava cjelovitu poreznu reformu koja prema onome što smo imali prilike čuti treba donijeti porezno rasterećenje i građanima i tvrtkama te rezultirati jednostavnijim i transparentnijim poreznim sustavom. To je ono za što se HUP već duže vremena zalaže.

Vjerujemo da će javna rasprava koja slijedi nakon što se prouče i svi detalji pojedinih zakonskih rješenja rezultirati daljnjem unaprjeđivanju i poboljšanjima predloženog modela. Sigurno treba uzeti u obzir i sve komentare i zabrinutosti koje će izraziti naši članovi, poput turističkog sektora, kojima će predložene promjene otežati njihovo poslovanje", kaže Majetić za Index.

Majetić također upozorava da je za poduzetnike najvažnija stabilnost poreznog sustava, što do sada nismo imali.

"Ono što je ključno je da treba ići prema rješenju koje će biti održivo i stabilno na duži rok jer je jedna od najvećih zamjerki poslovnog sektora dosadašnjem sustavu i dosadašnjoj praksi unutar poreznih zakona bila upravo nestabilnost i stalne izmjene tog sustava", zaključuje Majetić.

Dupuna 29.10., 8:43

Nakon objave teksta, dobili smo informaciju da stopa PDV-a na hotelski smještaj ostaje na 13 posto, dok se povećanje na 25 posto odnosi samo na ugostiteljske usluge.

Pročitajte više