Faber: Glavaš je pokušao od ovog postupka napraviti medijsko suđenje policiji

VLADIMIR FABER, bivši načelnik osječke policijske uprave, danas je završio svjedočenje na suđenju Branimiru Glavašu i ostaloj šestorici optuženih za ratne zločine u osijeku.

Nakon što je prošli četvrtak Faber nekoliko sati bio ispitivan od strane Branimira Glavaša i njegove obrane, danas su na redu bil pitanja ostalih optuženika i primjedbe obrane na svjedočenje Fabera.

Lažno kazivanje istine je konstanta Faberovog svjedočenja

Nakon što je bilo završeno ispitivanje Vladimira Fabera od strane obrane, svi optuženici su dali primjedbu da je čitavo svjedočenje bivšeg načelnika osječke policije u tri dana svjedočenja bilo potpuno lažno.

Najiscrpnija je bila, naravno, obrana Branimira Glavaša. Prvooptuženi Glavaš je kazao da je lažno kazivanje istine konstanta cijelog Faberovog svjedočenja.

"Vladimir Faber svjesno ne govori istinu. Lažno svjedočenje je konstanta, što znači da se radi o svjedoku koji patološki ne govori istinu. Cijeli predistražni postupak u policiji  vođen je bez naloga od samog početka. Nisu se birala sredstva kako bi se sudski progon protiv mene mogao pokrenuti", rekao je Glavaš. Sudac Horvatović nije dozvolio opasku da Faber patološki ne govori istinu, zbog čega se Glavaš pobunio jer je u zapisnik već prije ušla ista takva opaska o njemu.

"Svjedok  za vrijeme davanja iskaza namiguje državnom odvjetništvu, cinično se ismijava, nedolično se ponaša prema sudskom vijeću", nabrajao je Glavaš, ali sudac to nije unio u zapisnik pod opaskom da to nije relevantno.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić upozorio je da je Faber rekao da je za vrijeme istrage radio samo radnje koje radi načelnik policije, da bi potom ispričao da je radio radnje kao obični policajac, poput ispitivanja Šipoša, što je po Maduniću jedan od dokaza lažnog svjedočenja Fabera.

"Faber je rekao je da o onome što je iskazivala Getoš saznavao od policijskih službenika koji su je ispitivali, a u zapisniku nema informacija da je bilo pauza u ispitivanuju, što znači da Faber ne govori istinu ili zapisnik nije vođen po zakonu", kazao je drugi Glavašev odvjetnik Dražen Matijević.

"Glavaš pokušao napraviti medijsko suđenje policiji"

Nakon završetka svjedočenja Vladimir Faber je novinarima rekao da je u istrazi policija profesionalno i zakonito odradila svoj posao: " Poštivali smo čast i dostojanstvo svake osobe a posebno osumnjičenika i sa svakom indignacijom odbijam bilo kakvu mogućnost prisile prema bilo kojoj osobi. Činjenica je da je prvooptuženi pokušao pretvoriti ovo suđenje u medijsko suđenje policiji, međutim, smatram da se postupak treba voditi u sudnici a ne u medijima, pa ne želim davati nikakve daljnje komentare."

Getoš nije pripremila pitanja zbog boravka u bolnici

Gordana Getoš Magdić danas nije hjela postavljati pitanja Faberu jer je, kako je navela, zbog smještaja u zatvorskoj bolnici bila uskraćena za uvjete koji bi joj omogućili pripremu za postavljanje pitanja Faberu. Krnjak također nije imao pitanja za Vladimira Fabera, jer je "znao da od njega ne može očekivati drugo nego da lažno svjedoči".

Četvrtooptuženi Mirko Sivić je pitao Fabera sjeća li se da mu je nudio smještaj u bilo kojem dijelu hrvatske, zapošljavanje za sinove i mogućnost ispravka mirovine, što je faber demantirao. Sivić je kazao i da mu je Faber rekao da će ga staviti negdje gdje je sigurno, a da je to pritvoru Zagrebu, ali da će izaći nakon mjesec dana.

"Vi ste bili jako kooperativni i ja sam vam rekao da ćemo vas optužiti i da ćemo vas privesti istražnom sucu. No, niti jedan policajac ne može znati koliki će pritvor odrediti sudac i da li će uopće odrediti,“ odgovorio je Faber Siviću.

Mirko Sivić je kazao da je više puta zahtjevao da ga se ispita pomoću poligrafa, a Faber je kazao da mu to nije poznato i da za to uopće nije bilo potrebe.

Sutra odluka o izdvajanju iskaza Getoš Magdić u koje je teretila Glavaša

U nastavku suđenja obrane su podnijele nove dokazne prijedloge a obrana Branimira Glavaša je zatražila da se iz dokaza izdvoji svjedočenje Gordane Getoš Magdić u kojem je teretila prvooptuženog Glavaša. Izdvajanje tog svjedočenja se traži jer tvrde da je taj njezin iskaz iznuđen te da je iz tog razloga nezakonit.

Suđenje se nastavlja sutra kada će sudac Horvatović donijeti odluku o ovom i ostalim prijedlozima.

D.M.
Foto: L.T.

Pročitajte više