Facebook bez dozvole prikupio email kontakte od 1,5 milijuna korisnika

Foto: Epa

FACEBOOK je priznao da je prikupio email kontakte od 1,5 milijuna korisnika bez njihova znanja i pristanka, javlja CNN.

Najveća društvena mreža na svijetu priopćila je u srijedu da su popisi kontakata elektroničke pošte "nenamjerno" preneseni na Facebook nakon promjene dizajna koju su izvršili prije gotovo dvije godine. Tvrtka tvrdi da je započela proces brisanja prikupljenih kontakata.

Bez znanja ili dozvole korisnika

Iz Facebooka su objasnili kako je problem zapravo nastao prije tri godine kada su promijenili način kreiranja korisničkog računa na toj društvenoj mreži. Prije tih promjena korisnici su imali mogućnost kreiranja popisa kontakata e-pošte prilikom otvaranja računa kako bi lakše pronašli prijatelje koji su već na Facebooku.

U svibnju 2016. Facebook je uklonio opciju koja objašnjava da se popisi kontakata korisnika mogu prenijeti na tu društvenu mrežu prilikom otvaranja korisničkog računa. Zbog toga su se, u nekim slučajevima, popisi kontakata elektroničke pošte prenijeli na Facebook bez znanja ili dozvole korisnika.

Tek su sada uočili grešku

Glasnogovornik Facebooka izjavio je u srijedu da tvrtka nije shvatila da se takva greška dogodila sve do travnja ove godine, kada je prestala nuditi opciju provjere lozinke putem e-pošte prilikom prvog pristupanja toj društvenoj mreži.

"Kada smo pregledavali korake kroz koje ljudi prolaze kako bi potvrdili svoj račun, otkrili smo da su u nekim slučajevima, prilikom otvaranja korisničkog računa, nehotice na Facebook preneseni kontakti e-pošte", dodao je glasnogovornik.

Ovo je već treći incident po pitanju privatnosti koji je posljednjih 18 mjeseci zadesio ovu društvenu mrežu, koja ima više od dvije milijarde korisnika diljem svijeta.

Pročitajte više