Facebook napokon odučio stati na kraj protivnicima cijepljenja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL / EPA

FACEBOOK će uskoro poduzeti mjere protiv dezinformacija o cjepivima, tvrdi predstavnik popularne američke društvene mreže.

Stručnjaci za javno zdravstvo ukazali su na društvene mreže kao izvor lažnih tvrdnji da cjepiva uzrokuju autizam i druge bolesti. Mnogi su prestrašeni roditelji zbog toga odbili cijepiti svoju djecu, što je rezultiralo epidemijom ospica koja trenutačno traje u američkoj saveznoj državi Washingtonu, javlja CNN.

Facebookov predstavnik, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je kako ova društvena mreža surađuje sa zdravstvenim stručnjacima kako bi odlučila koje će promjene provesti, te razmatra kako pristupiti dezinformacijama o cjepivima. Ove promjene neće potpuno ukloniti dezinformacije s Facebooka, nego ih učiniti manje vidljivima.

Primjerice, skupine koje promiču dezinformacije s cjepivima neće se pojaviti među grupama koje Facebook preporučuje svojim korisnicima. Također, Facebook će se pobrinuti da postovi koji sadrže dezinformacije ne budu istaknuti u korisničkim newsfeedovima.

"Ovo je dobra vijest"

Stručnjaci za javno zdravstvo i tehnologiju pozdravili su najavljene promjene.

”Ovo je dobra vijest. To su tek prvi koraci, ali idu upravom smjeru”, rekao je Art Caplan, voditelj Odjela za medicinsku etiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta New York. Darrell West, direktor Centra za tehnološke inovacije pri Brookings Instituteu kaže kako je ”Facebook na strani znanosti i kako djeluje u skladu sa znanstvenim konsenzusom”.

Facebook također razmišlja o promjenama u svojoj oglašivačkoj politici. CNN je među Facebookovim arhiviranim oglasima pronašao nekoliko grupa koje promiču lažne informacije o cjepivima u svojim oglasima. Druga promjena uključuje pojavu rezultata s dezinformacijama o cjepivima dalje od vrha pri pretragama po određenim pojmovima. To bi mogla biti ključna promjena. Trenutačno se antivakcinalne grupe pojavljuju visoko na popisu rezultata pretrage kad se  unese riječ ”cjepivo”.

Facebook prilično kasni

Facebook je bio pod pritiskom da poduzme nešto u vezi s antivakcinalnim informacijama. Ostale društvene mreže već su odavno pooštrile pristup takvom sadržaju. Primjerice, YouTube ne dopušta prikazivanje oglasa na video-zapisima koji promoviraju antivakcinalni sadržaj, što znači da takve skupine ne mogu zarađivati od oglasa. Pinterest ima najstroža pravila o informacijama o cjepivu. Među ostalim, korisnici ne mogu objaviti poveznicu na web stranice s dezinformacijama. ”Mi smo mjesto koje nudi inspiraciju, a nema ništa inspirirajuće u štetnom sadržaju”, kaže Ifeoma Ozoma iz Pinteresta.

Caplan kaže kako pozdravlja Facebookove promjene, ali se istodobno nada da se na tome neće stati: ”Možda će biti potrebno ići dalje, u smislu potpunog gašenja uvredljivih i obmanjujućih stranica”. Zagovornici Prvog amandmana Ustava SAD-a (koji jamči slobodu govora) smatraju da je Facebook ovime uspostavio ravnotežu: ”Izbjegavaju cenzuru, ali određeni sadržaj ne preporučuju svojim čitateljima i to je vjerojatno najbolji način da se ova stvar riješi”, kaže Lata Nott, izvršna direktorica Centra Prvog amandmana pri Institutu Freedom Forum.

Pročitajte više