FAO: Napori na suzbijanju ptičje gripe nedovoljni

MEĐUNARODNI donatori i vlade pogođenih zemalja pokazuju alarmantno pomanjkanje volje za borbu protiv epidemije ptičje gripe u Aziji i troškovi će s opstankom smrtonosnog i opasnog virusa samo rasti, upozoravaju u četvrtak stručnjaci UN-a.


Samuel Jutzi iz Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) rekao je da su strani donatori prošle godine prikupili samo 18 milijuna američkih dolara, mnogo manje od 100 milijuna potrebnih za pomoć zemljama da otkriju i brzo reagiraju na izbijanje bolesti.


"Postoji nekoliko donatora, no s obzirom na veličinu problema to jednostavno nije dovoljno", rekao je Jutzi novinarima na mariganama konferencije o ptičjoj gripi u Vijetnamu. "Vidim alarmantno pomanjkanje volje među donatorima i također među vladama pogođenih zemalja", rekao je.

Stručnjaci za ptičju gripu ističu da se virus u dijelovima Azije toliko raširio da će trebati godine da ga se iskorijeni. Osobito upozoravaju na prijetnju mutacije virusa H5N1 u novi smrtonosni virus koji bi se mogao brzo proširiti i odnijeti milijune ljudskih života.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Aziju Shigeru Omi upozorio je u srijedu da svijetu prijeti pandemija. Strahovanja je potvrdio i jedan ugledni američki znanstvenik, upozorivši da je virus ptičje gripe trenutačno najveća zdravstvena prijetnja na svijetu.

Jutzi priznaje da je zdravlje ljudi od kritične važnosti, no isti napori trebali bi se uložiti i za suzbijanje virusa na njegovu izvoru. To znači iskorjenjivanje virusa kod peradi i njegovo ograničavanje na ishodišne populacije divljih ptica i pataka.

Cijena suzbijanja ptičje gripe procjenjuje se na oko 300 milijuna dolara, rekao je.

Virus H5N1 pogodio je od kraja 2003. osam zemalja (Vijetnam, Tajland, Kambodžu, Kinu, Indoneziju, Japan, Laos i Južnu Koreju). U Vijetnamu je umrlo 33 ljudi, a u Tajlandu 12.

(Hina) xzt ydgk

Pročitajte više