Fatah za vladu nacionalnog jedinstva s Hamasom

ČELNICI pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u subotu su podržali vladu nacionalnog jedinstva s Hamasom kako bi se uklonile međusobne razlike za koje tvrde da su Izraelci iskoristili da bi narušili mir na Bliskom istoku.

Nabil Shaath je na kraju trodnevnog zasjedanja u Amanu izjavio da se 17-člani središnji odbor pokreta složio oko osnivanja vlade nacionalnog jedinstva s islamističkim pokretom Hamas koji ga je porazio na izborima u siječnju.

"Palestinska krv je sveta i više nećemo dopustiti nikakve unutarnje borbe i stoga smo se usuglasili da ćemo raditi na osnivanju vlade nacionalnog jedinstva", kazao je Shaath.

"Vlada nacionalnog jedinstva će nas ojačati da se suočimo s izraelskom okupacijom", dodao je.

Abas i Hamas su se prošli tjedna dogovorili o pokretanju pregovora o vladi nacionalnog jedinstva, nadajući se da će ublažiti embargo zapada na humanitarnu pomoć koji je nametnut kao vrsta pritiska na Hamas da prizna Izrael i odustane od nasilja.

Palestinci su strahovali da bi, u slučaju neuspjeha pregovora između Fataha i Hamasa, moglo doći od nasilne borbe za vlast kakva je bila i nakon izbora u siječnju.

Drugi palestinski čelnici tvrde da je izraelski neuspjeh u ostvarivanju vojne pobjede u Libanonu i eliminiranju Hezbolaha dao poticaj obnovljenim naporima da se zbiju redovi protiv zajedničkog neprijatelja - Izraela.

"Izraelska je nadmoć nestala, ne mogu raditi što hoće nakon Libanona", kazao je Hani al Hassan.

Čelnici Fataha su izjavili da nisu htjeli postavljati nikakve uvjete za priključivanje koalicijskoj vladi s Hamasom, ali inzistiraju da mora postojati pragmatičan pristup obnavljanju mirovnih pregovora s Izraelom.

Pročitajte više