FBI pomaže u potrazi za posljednjim počivalištem Draže Mihailovića

VOJNI izaslanik američke Ambasade u Beogradu John Cappello rekao je da postoji realna mogućnost da ekipa forenzičara iz američkog FBI-a dođe tražiti posmrtne ostatke četničkog vojvode Draže Mihailovića. FBI bi, na molbu srpskih vlasti, došao u Srbiju i pomogao pri lociranju posmrtnih ostataka zapovjednika tzv. rojalističke Jugoslavenske vojske u otadžbini tijekom Drugog svjetskog rata, generala Dragoljuba Draže Mihailovića koji je osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

"Nitko takvu pomoć još nije zatražio, ali ne bih sasvim isključio mogućnost da poznati forenzičari iz FBI-a, na traženje srbijanskih vlasti, dođu i pomognu pri lociranju posmrtnih ostataka Draže Mihailovića", rekao je Cappello za Politiku. Ipak, navodeći da ne može govoriti u ime FBI-a, Cappello je dodao da pretpostavlja da bi, ako bi bio upućen, takav zahtjev bio proslijeđen za to odgovarajućim "kanalima". "Američke vlasti su uvijek voljne pomoći Srbiji u svemu što zatraži", rekao je Cappello.

SAD nema stav o Draži Mihailoviću

On je rekao da SAD nije zauzela stav u vezi s pitanjem je li Draža Mihailović surađivao s nacistima, ali je podsjetio na činjenicu da su Srbi u Drugom svjetskom ratu spasili oko 500 američkih pilota. "Ukupno ih spašeno oko 1.000 pilota, a spašavali su ih i četnici i partizani", dodao je Cappello.

Vlada Srbije je prije nekoliko mjeseci skinula oznaku povjerljivosti s akata o izvršenju smrtne kazne nad Dražom Mihailovićem i formirala komisiju, koja treba utvrditi istinu o tom događaju, te pronaći gdje su zakopani posmrtni ostaci četničkog vojvode Mihailovića nakon strijeljanja.

Pročitajte više