Fehir u istrazi protiv Branimira Glavaša svjedoči 25. travnja

KRUNOSLAV FEHIR, koji će se u suđenju protiv Branimira Glavaša u slučaju "garaža" na sudu pojaviti u svojstvu krunskog svjedoka, čime je oslobođen odgovornosti za zločin, protiv Glavaša će svjedočiti 25. travnja.

Fehira će ponovno ispitati isti istražni sudac koji ga je prošle godine u lipnju ispitao kao osumnjičenika, Zdenko Posavec. Kako je danas pojasnio dglasnogovornik Suda Krešimir Devčić, prijašnji će se Fehirovi iskazi izdvojiti iz spisa jer se u kaznenom postupku ne smiju uporabiti kao ni drugi dokazi za koje se iz iskaza saznalo.

O promjeni Fehirova statusa osumnjičenika u status krunskog svjedoka u istrazi ratnih zločina počinjenih 1991. godine u Osijeku, odlučilo je prije dva tjedna Vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

U svom iskazu na glavnoj raspravi protiv Glavaša, Fehir neće moći izbjeći govoriti o onome što njega tereti, no sukladno njegovom statusu, neće biti gonjen. Međutim, ako se predomisli, Zakon o USKOK-u predviđa kazneni postupak protiv njega, ali tek kada slučaj Glavaš bude okončan pravomoćnom presudom.

Zbog ovakvog rješenja zagrebačkog suda, formiran je novi istražni spis za slučaj "garaža" u kojem je osumnjičen samo Branimir Glavaš, i u njemu se nalaze raniji iskazi Krunoslava Fehira policiji i sudu dok je bio osumnjičenik zajedno s Glavašom.

Zakon o USKOK-u predviđa postojanje krunskih svjedoka jedino u slučajevima organiziranog kriminala, ali zbog implementacije novog zakona unutar onoga o USKOK-u, kojom je Hrvatska usvojila statut Međunarodnog suda, krunski svjedoci mogu postojati i u suđenjima za ratne zločine.

Pročitajte više