Fehira čeka zatvor?

KAKO je Krunoslav Fehir, zaštićeni svjedok i sudionik osječkih likvidacija 1991. godine priznao da je ubio Čedomira Vučkovića, a prema pisanju medija postoje i svjedoci, on bi trebao završiti u zatvoru.

Fehir uopće ne može biti svjedok pokajnik, što je jedini način da izbjegne kaznenu odgovornost, jer postojeći hrvatski zakoni, konkretno Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminaliteta, instituciju svjedoka pokajnika (ili krunskog svjedoka), priznaju samo u slučaju dokazivanja zlodjela u okviru zločinačke organizacije.

Na prijedlog glavnog državnog odvjetnika sud, uz prijedlog ravnatelja policije, određuje status svjedoka pokajnika.

Krunski svjedok ili pokajnik, objasnio je za 24sata jedan krivičar, ne može biti osoba koja je počinila jedno ili više kaznenih djela ubojstava, djelo međunarodnog terorizma itd.

Nakon jučerašnjeg vijećanja policije i Tužilaštva Fehir i dalje ostaje zaštićeni svjedok. Policija nije mogla otkriti je li Fehir izjave medijima davao prije ili nakon što je s Jedinicom za zaštitu svjedoka potpiso ugovor kojim je formalno ušao u program zaštite.

Još nije odlučeno što će biti s Fehirovim priznanjem da je osobno ubio Vučkovića.

Na primjedbe Branimira Glavaša i Ante Đapića da bi Fehir trebao biti u zatvoru jer je priznao da je ubio Vučkovića, iz Državnog odvjetništva su poručili da “ako budu hapsili Fehira, da će onda  hapsiti i Branimira Glavaša”.

Jutarnji list piše da, po svemu sudeći, od hapšenja neće biti ništa jer je Fehirova priča pala u vodu. Tvrdio je da je s dvojicom vojnika Radoslava Ratkovića i Milutina Kutlića vodio na egzekuciju na Dravi. Spomenuo je imena nekih osoba koje su bile sa njim, a ustanovilo se da je jedna od njih u trenutku koji je naveo već dva mjeseca bila mrtva.

Pročitajte više