Fenomen planetarnog plesa: U naredna tri dana sedam planeta u ravnini iznad izlazećeg Sunca

LJUBITELJI astronomije koji se ovih dana domognu teleskopa, moći će vidjeti fenomen planetarnog plesa, pojavu u kojoj su Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Uran i Neptun poravnati u velikoj liniji iznad izlazećeg Sunca. Planetarni ples se pojavljuje svakih dvadesetak godina,  šest planeta je poravnato od jučer ujutro,  a u naredna tri dana pridružit će im se i Mjesec.

 "Planeti bi se možda mogli vidjeti i uz pomoć dalekozora,  na istoku prije izlaska Sunca, ali samo ako će nebo biti čisto. Sad je i Mjesec u dobrom položaju, ovo je vrijeme kad se detalji s njegove površine izvanredno vide uz pomoć teleskopa, pojasnio je Ante Radonić, voditelj planetarija u zagrebačkom Tehničkom muzeju.

 Dok se astronomi drže samo znanosti i kretanja planeta, astrolozi nude dramatična tumačenja planetarnog plesa. Pod ovim fenomenom, tvrde oni koji vjeruju u horoskop, rađaju se budući lideri i generiraju prosvjedi i nemiri u svijetu.

Sa zagrebačke zvjezdarnice, iz Vodnjana i s drugih boljih teleskopa u zemlji, poravnati planeti će stvarati dojam da su jako blizu jedan drugome, a zapravo su, tvrde astronomi, udaljeni milijardama kilometara.

Pročitajte više