Ferenčak mora vratiti 11 milijuna kuna?

ZASTUPNICI zagrebačke Gradske skupštine danas su većinom glasova podržali zaključak kojim su Gradsko poglavarstvo zadužili da do sljedeće skupštinske sjednice dostavi cjelovito izvješće o prodaji zemljišta Hrvatskom nanbudo institutu za izgradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba.

U zaključku se navodi i da treba pozvati HNS-ovca Srećka Ferenčaka, koji je kupio i prodao zemljište da Gradu Zagrebu vrati razliku iznosa, koji je uložio u stjecanje zemljišta i iznosa ostvarenog prodajom toga zemljišta.

Riječ je o zemljištu što ga je Hrvatski nanbudo institut 1996. od Grada dobio po povoljnijim uvjetima po cijeni od 832 tisuće kuna, a u svrhu izgradnje centra za invalide. HNI je potom 2001. zemljište uknjižio kao svoje vlasništvo, da bi ga dvije godine kasnije prodao za 11,7 milijuna kuna. Na čelu HNI-a bili su Ferenčak i Petar Turković.

Gradski zastupnici HNS-a tražili su da se taj dio izostavi iz zaključka, jer smatraju da "prejudicira krivnju imenovanoga, iako je slučaj upućen Državnom odvjetništvu na ocjenu". Taj njihov prijedlog nije prihvaćen.

Bez obzira je li riječ o moralnoij ili kaznenoj odgovornosti u tom slučaju, većina gradskih zastupnika u raspravi se založila da se visna štete utvrdi i utuži od svih koji su se tu okoristili, te da Gradsko poglavarstvo o tome mora podnijeti cjelovito izvješće.

U nastavku sjednice Gradski zastupnici raspravljaju o prijedlogu dopune odluke o visini spomeničke rente.

Pročitajte više