Festival alternativnog kazališnog izričaja "Faki 6" od 21. do 25. svibnja

FESTIVAL alternativnoga kazališnog izričaja "Faki 6" održat će se u Zagrebu od 21. do 25. svibnja, najavili su danas na konferenciji za novinare predstavnici Autonomnoga kulturnog centra Attacka!, organizatori Festivala.

Faki je međunarodni festival, smotra različitih kazališnih skupina koje povezuje djelovanje izvaninstitucionaliziranih komercijalnih kazališta, koje njeguju suvremeni kazališni izraz, rekla je novinarima Sanja Burlović iz odnosa s javnosti Attacka.

Na tom festivalu alternativnog kazališta, performansa, uličnog teatra, off i low budget teatra nastupit će 20-ak skupina iz Hrvatske te skupine iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Francuske, Njemačke i Italije.

Otvaranje Fakia počet će proturatnom kazališnom karavanom od Cvjetnog trga do Zrinjevca pod nazivom "Faki napad - povorka za mir". Riječ je o reakciji protiv svih bivših i mogućih budućih ratova, rekla je Burlović. Ta povorka za mir završit će na Zrinjevcu ekološkim performansom, glazbom i žongliranjem.

Festival se održava u prostorima Attacka, kazališta ZeKaEm-a, Centra za kulturu "Trešnjevka". Od hrvatskih skupina nastupit će među ostalima - plesna skupina Burka, Artefakte, dramski studio Eho, dječji lutkarski teatar Heroin, Penso +, Puknuti.

Osim predstava i performansa na ulicama nastupit će i žongleri, akrobati i klauni, a navečer će se nakon predstava održati koncerti, partiji i slušaonice. Festival će završiti "kritičkim osvrtom na postojeću etabliranu glazbenu scenu - cjelovečernjim showom Neurosong, izborom za hrvatsku pjesmu neurovizije, na koji su se prijavili sastavi s vlastitim skladbama u duhu Dore, rekla je Burlović.

Navela je i da je festival alternativnog kazališnog izričaja nastao kao reakcija na institucionalizirane oblike bavljenja kazalištem s mladim neprofesionalcima. Koncepcija Festivala je dati svima priliku, a cijeni se različitost izražaja, angažiranost, provokativnost i kritika s određenom dozom humora.

Pročitajte više