Festival glumca od 14. do 23. svibnja

Najveća hrvatska kazališna manifestacija u Vukovarskosrijemskoj županiji 12. Festival glumca održat će se od 14. do 23. svibnja, najavlili su organizatori Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i koncertno kazališna agencija "Asser Savus" iz Vinkovaca.

Festival glumca posvećen je u prvom redu glumcu i njegovom stvaralaštvu, a kako je najavila izbornica Anja Šovagović Despot, posjetitelji će ove godine imati prilike pogledati 19 predstava. Grad domaćin je Ilok, a sve predstave u službenoj konkurenciji igrat će se u Iloku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima.

Ocjenjivački sud u sastavu Božidarka Frait, Josip Bobi Marotti i Siniša Popović dodijelit će četiri nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja, nagradu "Ivo Fici" glumici ili glumcu do 28 godina, te nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Festival otvara predstava "Skupština" u režiji Ljubomira Kerekeša i izvedbi varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta, a po izboru Anje Šovagović Despot posjetitelji će vidjeti i predstave "Prije sna" Lade Kaštelan u režiji Nenni Delmestre, "Na rubu Pameti" Miroslava Krleže u režiji Dragana Despota, "Svoga tela gospodar" Slavka Kolara u režiji Želimira Mesarića, "Ivona kneginjica od Burgunda" Witolda Gombrowicza u režiji Jasmina Novljakovića, "Čarobna flauta" Sunnyja Suninskog, "Život X3" Yasmine Reza u režiji Ivice Šimića, "Kako je Tonkica kupovala kruh" Jasena Boke u režiji Mateje Koležnik, "Pas, žena, Muškarac" Sibylle Berg u režiji Zijaha Sokolovića, "Bijeli klaun" Damira Miloša u režiji Marija Kovača, "Zabranjeno smijanje" Mire Gavrana u režiji Zorana Mužića, "Medeja-materija" Heinera Muellera u režiji Ivice Buljana, monodrama "Što to ljudi govore iliti buka" Gordana Nuhanovića i Slavka Brankova, Čehovljevu "Prosidbu" u režiji Vladimira Gerića, "Hajdemo skakati po tim oblacima" Elvisa Bošnjaka u režiji Nenni Delmestre, "Prijevaru" Harolda Pintera u režiji Marina Lukanovića, "Moja stara gospođa" Israela Horovitza u režiji Ante Vlahinića, "Gagarinov prečac" Gregoryja Burkea u režiji Damira Mađarića i "Ljubavi Georga Washingtona" Mire Gavrana u režiji Krešimira Zidarića.

Uz redoviti program, organizatori su najavili i bogat popratni program.

(Hina) xkt yaz

Pročitajte više