Festival novog cirkusa ipak će otvoriti skupina libertivore

NAKON jučerašnjeg incidenta pred Histrionskim domom, gdje je njegov ravnatelj Zlatko Vitez svojevoljno odlučio uskratiti ulazak francusko-američkoj skupini libertivore (pravdajući ga nužnošću održavanja probe za histrionsku predstavu), te je opremu gostujućih umjetnika kao i plesni pod Zagrebačkog plesnog ansambla izbacio na kišu, otvorenje Festivala novog cirkusa ipak će se održati u zakazanom terminu odnosni u subotu 18. listopada u 20 sati, priopćeno je iz Cirkuskog informacijskog centra.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, intervenirali su kako bi Vitez ispunio ugovorne obveze po kojima je dužan dati na korištenje Histrionski dom u terminima dogovorenim s festivalom. Istodobno, izostala je stvarna javna reakcija na ovakvo kulturno nasilje koje ravnatelju Histrionskog doma predstavlja način funkcioniranja. Izostanak stvarne javne osude suptilno je podupiranje nastavljanja takve prakse u Ilici 90, smatraju organizatori Festivala novog cirkusa.

Iako vidno šokirani nečuvenim, ali u Hrvatskoj standardnim Vitezovim ponašanjem, francusko-američki umjetnici odlučni su u namjeri da održe predstavu pred zagrebačkom publikom, zbog čega će uložiti dodatne napore da se predstava postavi u kraćem roku. Vitez naime nije želio odustati od svog privatnog ultimatuma da tehnički direktor Festivala novog cirkusa Saša Fistrić ne smije nogom kročiti u kazalište, pa je proces postavljanja predstave dodatno otežan, ali je veća i ambicija umjetnika da prezentiraju svoj rad unatoč ispadima ravnatelja Histrionskog doma i njegovoj očitoj nesposobnosti da poštuje ugovorne obveze koje potpisuje, napominju u Cirkuskom informacijskom centru.

Mala performerska scena, organizator Festivala novog cirkusa, i dalje očekuje da se Gradski ured i Ministarstvo javno distanciraju i oštro osude ovakvu opetovanu praksu u Histrionskom domu. Također organizator traži da se zbog trajno urušavanog ugleda tog kazališnog prostora financiranog od građana grada Zagreba, preispitaju načine njegova korištenja, a sankcioniraju prakse koje štete ugledu hrvatske kulture, ali i kulture poslovanja uopće.

R.I.
Foto: Festival novog cirkusa

Pročitajte više