Festival svjetskog kazališta "Zagreb 2003."

FESTIVAL svjetskog kazališta "Zagreb 2003.", na kojemu će se prikazati djela vodećih svjetskih dramatičara i redatelja, održat će se od 14. do 20. rujna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Dramskom kazalištu "Gavelli".

Na festivalu će u organizaciji Gradskog ureda za kulturu i Hrvatskoga ITI centra (Međunarodni instutut za kazalište pri UNESCO-u) biti prikazana vrsta umjetničkoga za razliku od komercijalnoga kazališta, istaknuo je jedan od festivalskih izbornika Ivica Buljan.

U Zagrebu će biti prikazana "Godišnja doba" litavskoga redatelja Eimuntasa Nekrošiusa, koji je za predložak predstave uzeo istoimenu poemu Kristijanasa Donelaitisa, klasično djelo litavske književnosti iz 18. stoljeća. Nekrošius izdvaja dijelove o proljeću i ljetu i prevodi ih u vokabular prepun senzulanih iznenađenja, rečeno je na konferenciji.

Drugo poznato djelo je "Nora" njemačkoga redatelja Thomasa Ostermeiera u produkciji berlinskog kazališta "Schaubuhne" koje je utemeljio Peter Stein.

Po riječima izbornice Festivala Dubravke Vrgoč predstava pokazuje kakav je odnos suvremenog redatelja prema kultnom Ibsenovu djelu nastalu prije više od 100 godina.

Na festivalu će gostovati i kanadski redatelj Robert Lepage s predstavom "Trilogija zmajeva" u kojoj pokušava prikazati svijet Istoka i Zapada, sastavljen od nerezumijevanja i želja za kontaktom.

U Zagrebu će gostovati švicarski redatelj i koreograf Josef Nadj (Jozef Nađ) iz Lausanne s predstvom "Nema više neba" u produkciji Theatrea Vidy.

Posljednji u nizu je zajednički nastup nekoliko talijanskih kazališta - Teatro Nuovo iz Napulja, Teatro Stabile dinnovazione, Teatro Garibaldi iz Palerma i Unione dei teatri di Europa. Oni će izvesti kazališno djelo Jeana Geneta "Querelle" u režiji Antonia Latella. "Querelle" je dio Genetove trilogije, a druga dva su "Strogi nadzor" i "Crnci". Latella prati Genetovu priču koju izvodi 25 glumaca i koji nastoje prikazati južnjačku svadljivu zajednicu otpadnika, lupeža i prostitutaka. U predstavi su primijenjeni svi žanrovi: klasični teatar, kabaret, gimnastika i ulične atrakcije.

Vladimir Stojsavljević, pročelnik Gradskog ureda za kulturu, rekao je ad je grad Zagreb za Festival izdvojio 1,5 milijuna kuna.

Pročitajte više