FILM "BON VOYAGE" FRANCUSKI KANDIDAT ZA OSCARA

Film "Bon voyage" (Sretan put) JeanPaula Rappenaua, s Gerardom Depardieuom i Isabelle Adjani u glavnim ulogama, francuski je kandidat za Oscara 2004., priopćio je u utorak Nacionalni centar za kinematografiju CNC. L

Svečanost 76. dodjele Oscara održat će se 29. veljače 2004. u kazalištu Kodak u Hollywoodu.

"Bon voyage" je kronika neobičnog suživota političara, buržoazije, polusvijeta, protuha i ponekad junaka koji su se okupili u lipnju 1940. u Bordeauxu nakon što je francuska vojska doživjela debakl pred njemačkim trupama.

Zaljubljenik u komedije Lubitscha, Capre, Cukora i Hawksa, redatelj filma "Cyrano de Bergerac" napisao je scenarij zajedno s književnikom Patrickom Modianom, okupivši glumačka imena poput Gerarda Depardieua, Isabelle Adjani, Virginie Ledoyen, Yvana Attala, Petera Coyottea i Gregorija Derangerea.

Film "Bon voyage", snimljen u produkciji ARP-a i Francuske televizije i premijerno prikazan 16. travnja, privukao je samo oko 800.000 gledatelja, što je malo u odnosu na proračun od 27,7 milijuna eura i tako uglednu filmsku ekipu.

Svečanost dodjele Oscara, tradicionalno održavana u ožujku, pomaknuta je na veljaču te prijave za kandidata za najbolji strani film moraju stići do 15. listopada.

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti objavit će nominacije za Oscara 27. siječnja.

Prošlogodišnji francuski kandidat bio je film "8 femmes" redatelja Francoisa Ozona.

Francuska je zadnji put dobila Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja prije deset godina za "Indochine" Regisa Wargniera, još jednu romanesknom kroniku s povijesnom pozadinom.

Pročitajte više