Filmski producent Branko Borčić zatražio od Vujića da odstupi s dužnosti člana saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

FILMSKI producent Branko Borčić uputio je otvoreno pismo bivšem ministru kulture i sadašnjem članu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Antunu Vujiću, u kojem traži da Vujić odstupi s dužnosti u tom saborskom odboru zbog nepoštivanja Zakona o kulturnim vijećima.

Borčić u pismu tvrdi da je Vujić kao ministar kulture sustavno i grubo kršio i opstruirao Zakon o kulturnim vijećima, donesen za njegova mandata, a koji je prikazivao kao jedan od svojih najvećih ministarskih dometa.

"To vaše sramno i nečasno djelovanje odnosi se na filmski projekt Hrvatska kuturna baština u okviru kojega smo dosad uz pokroviteljstvo, podršku i suradnju Odbora za obrazovanje znanost i kulturu Hrvatskog sabora, Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za kulturu, Ministarstva kulture i drugih dovršili tri kulturološka filma - Crkve i dvorci Hrvatskog zagorja, Kulturna baština Zagorja i Istra iz zraka", piše Borčić u pismu i napominje da je on idejni autor i producent tih filmova, a da su zbog njihove vrijednosti u promicanju vrednovanja i očuvanja baštine nacionalnog i europskog značenja dobili pravo korištenja logotipa UNESCO-a i ICOMOS-a.

Borčić podsjeća da je Vujić kao tadašnji ministar kulture na predstavljanju prva tri dovršena filma 21. siječnja 2002. kao tadašnji ministar kulture pohvalno govorio o projektu, a da je tri mjeseca kasnije prepolovio već odobrena sredstva za sljedeći film "Dalmacija iz zraka".

Borčić podsjeća kako je Kulturno vijeće za film i kinematografiju (3. srpnja 2003.) zaključilo da se taj projekt predlaže "za financiranje na nivou Vlade", ali je taj prijedlog, kako napominje, ministar kulture "uporno i drsko" pokušao zatajiti.

"Zbog svega toga su tragikomične vaše izjave vezane uz prijedlog novog Zakona o kulturnim vijećima, budući da ste baš vi kao ministar kulture pokazali i dokazali da nam taj zakon uopće ne treba jer niste poštivali ni ovaj sadašnji koji ste osobno inicirali. A ako ministri ne poštuju i ne provode u djelo zakone Republike Hrvatske, tko bi onda to trebao učiniti?", stoji, među ostalim, u otvorenom pismu filmskog producenta Branka Borčića bivšem ministru kulture i članu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Antunu Vujiću.

Pročitajte više