Sanader izlazi iz Remetinca, ali još se ne zna kad

OPTUŽNO vijeće Županijskog suda donijelo je odluku da se produžuje istražni zatvor Ivi Sanaderu, ali je istodobno taj istražni zatvor zamijenjen jamčevinom u iznosu od 12,4 milijuna kuna. 

To u principu znači da se  Ivo Sanader može braniti sa slobode.  Čim se ispune svi uvjeti i zalozi za nekretnine koji će osigurati da jamčevina bude isplaćena, Sanader će biti pušten iz istražnog zatvora. Osim toga, Uskok za žalbu ima rok od tri dana, pa se očekuje da bi Sanader tek tada trebao izaći iz Remetinca.

Ustanovljene su i mjere opreza - Sanaderu se oduzima  putovnica, a svakog se prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage.

Podsjetimo, Uskok je nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi-Media tražio da se Sanaderu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Sporno bilo pitanje je li odluka Ustavnog suda primjenjiva i za slučaj Fimi media

Spornim se predstavljalo pitanje je li odluka Ustavnog suda o ukidanju pritvora za druge slučajeve obvezujuća i nakon optužnice za Fimi mediju, ili se to može smatrati odvojenim procesom na kog se ne mogu primijeniti odluke vezane uz druge procese.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković smatra kako se radi o istim okolnostima zbog kojih je Ustavni sud ukinuo mjeru zadržavanja u pritvoru, a riječ je o opasnosti od bijega, zbog čega, po njenom mišljenju, nema razloga za određivanje istražnog pritvora.

Bude li potrebno, Sanaderovi odvjetnici će se obratiti i Europskom sudu pravde

Sloković je jutros za Radio 101 kazala kako "Uskok na Sanaderovom ostanku u pritvoru inzistira iz nekog svog inata, jer drugo objašnjenja za to nema".

Naglasila je kako će se, u slučaju da odluka Županijskog suda bude nepovoljna za Sanadera, ponovno obratiti Ustavnom sudu, a ako treba "ići će i u Strasbourg", jer je u ovom slučaju "evidentno prekršena pravna procedura".

Devčić: Sanader neće iz Remetinca prije ponedjeljka

Sanader sigurno neće izaći iz Remetinca prije ponedjeljka, kazao je to novinarima glasnogovornik suda Krešimir Devčić. "Sanader će na slobodu izaći tek u subotu kada budu ispunjeni svi uvjeti za to, što znači da rješenje mora postati pravomoćno. Naime, stranke na današnju odluku imaju pravo žalbe na Vrhovnom sudu. Nakon toga trebala bi biti položena jamčevina, a optuženik mora dati obećanje da se neće kriti", kazao je Devčić.

Najopsežniji slučaj u povijesti hrvatskog pravosuđa?

Podsjetimo, Uskok je u slučaju Fimi-media podigao 11 optužnica, a osim Sanadera inkriminirani su i Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Anita Lončar, Bojan Dimić, HDZ kao pravna osoba te trgovačka društva Fimi-Medai, Ani-Lon i Onida. Tereti ih se za počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju. S obzirom na to da sudski spisi broje preko 60.000 stranica, te da sam optužnica navodno ima 570 stranica, ovaj bi slučaj mogao postati najopsežniji u sudskoj povijesti Hrvatske.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo sazvalo sjednicu za ponedjeljak

USKOK Sanadera tereti da je za sebe zadržao najmanje 15 milijuna kuna, dok je ostatak ostao u HDZ-u. Po nedavnoj odluci Ustavnog suda, Sanader je iz pritvora trebao izaći najkasnije u ponedjeljak, 12. prosinca. O tome neće odlučivati sudac istrage, već optužno vijeće koje mora odlučiti i o osnovanosti optužnice.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo sazvalo je za ponedjeljak u 11 sati sjednicu na kojoj će se očitovati o zahtjevu za ukidanje imuniteta Sanaderu.

Pročitajte više