Finalno izvješće o kornatskoj tragediji: Kriv je eruptivni požar

UZROK tragedije na Velikom Kornatu, u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, a preživio je samo Frane Lučić, jest eruptivni požar, zaključak je ekspertne radne skupine koja je danas javnosti priopćila rezultat višemjesečne analize.

"Nema govora o bilo kakvom curenju goriva, eksploziji ili tome slično, već je riječ o stradavanju isključivo od toplinskog udara izazvanog eruptivnim efektom širenja požara", izjavio je Branko Smrekar, voditelj ove stručne skupine.

Izvješće kaže da nesretni vatrogasci nisu imali nikakve šanse za preživljavanjem, jer je vatri od ulaska u Klanac uvale Šipnat do vatrogasaca trebalo samo 80 sekundi, čemu je pogodovao vjetar brzine 15 metara u sekundi. Vatrogasce nije mogla zaštiti ni vatrogasna odjeća, jer je preko nje prešla toplinska energija snage od 28.000 kilovata. Stručnjaci su napomenuli da je odjeća bila vrhunske izrade, ali je toplina bila isuviše jaka. Za ilustraciju su istaknuli kako je tolika energija dovoljna da bi žarulja od 100 vata neprestano gorila 175 godina.

40 preporuka kako se tragedija ne bi ponovila

Osim što je ova ekspertna skupina donijela zaključak da je požar na Velikom Kornatu uzrokovan prirodnim djelovanjem, predložili su i 40 mjera te preporuka koje treba poduzeti kako se ne bi ponovio slučaj sličan ovoj tragediji.

Ekspertni tim je bio sačinjen od 50 stručnjaka i 20 suradnika iz raznih područja. U više od pola godine, koliko je ekspertni tim radio na slučaju, provedene su brojne analize, vještačenja te proračuni. Stručnjaci su osim samog uzroka požara razmatrali i meteorološke prilike, konfiguraciju terena i vegetaciju.

Osim prirodnih, pod istragom su se našli i ljudski faktori, kao što su sustav veza, upravljanja i zapovijedanja te spašavanje i medicinska skrb. Stručnjaci su proučavali i jesu li vatrogasci bili dobro opremljeni, odnosno jesu li na sebi imali odgovarajuću zaštitnu odjeću i obuću, na koji način ih je vatra zahvatila te što je dovelo do njihove smrti.

D.M.
Foto: I.L.

Pročitajte više