Finska oplakuje smrt 12-godišnjeg dječaka u pucnjavi u školi. Policija: Znamo motiv

Foto: EPA

Zastave su spuštene na pola koplja širom Finske dok zemlja oplakuje smrt 12-godišnjeg dječaka u pucnjavi u školi, za koju je policija rekla da ju je počinio školski kolega.

Dvije učenice škole Viertola, također u dobi od 12 godina, teško su ranjene u napadu u utorak, rekli su bolnički dužnosnici i policija. Nema novosti o njihovu zdravstvenom statusu rano u srijedu.

"Policija ima preliminarno saznanje o motivu nedjela, no iz istražnih razloga to još nije moguće potvrditi", priopćila je policija.

Priznao pucnjavu tijekom početne istrage

Rekli su da je osumnjičenik priznao pucnjavu tijekom početne istrage, ali još nitko nije javno govorio u njegovo ime. Stavljen je na skrb socijalnoj službi jer dijete ne može biti u pritvoru.

Nakon što se u utorak ujutro pročulo o pucnjavi, zabrinuti roditelji čekali su satima ispred škole dok su učitelji držali zatvorena vrata učionica kako bi zaštitili svoje učenike i omogućili policajcima da pretražuju školu.

Osumnjičenik u ovom slučaju na kraju je uhićen oko četiri kilometra od škole, a i dalje je kod sebe imao pištolj.

Osumnjičeni i preminuli dječak bili su finski državljani, rekla je policija. Jedna od ozlijeđenih djevojčica je Finkinja, dok je treća žrtva dvojna državljanka Finske i Kosova.

Istražitelji su upozorili ljude da ne šire glasine na internetu.

"Puno je različitih, dijelom netočnih informacija o tome što se dogodilo... Policija i dalje ističe da je širenje netočnih informacija na društvenim mrežama kazneno djelo", rekli su.

Vlada je pozvala Fince da se pridruže danu žalosti u srijedu i naredila da zastave na javnim zgradama budu spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog smrti djeteta.

Nakon smrtonosnih školskih pucnjava 2007. i 2008., Finska je 2010. postrožila zakone o oružju i uvela ispit sposobnosti za sve podnositelje zahtjeva za dozvolu za oružje. Minimalna dob za kandidate također je podignuta s 18 na 20 godina.

Postoji više od 1.5 milijuna licenciranih komada vatrenog oružja i oko 430.000 vlasnika dozvola u zemlji od 5.6 milijuna ljudi, gdje su popularni lov i streljaštvo.

Pročitajte više