Finski ministar kritizirao Bruxelles zbog istrage u Poljskoj

Screenshot: YouTube

FINSKI ministar vanjskih poslova Timo Soini kritizirao je istragu koju je pokrenula Europska unija o stanju pravne države u Poljskoj i izrazio žaljenje što se Bruxelles upliće u unutarnju politiku te zemlje.

"Neizabrani europski birokrat ne može gaziti po nogama jednog izabranog i neovisnog donositelja odluka", napisao je u srijedu navečer ministar, koji je na čelu populističke protuimigracijske organizacije Pravi Finac.

"Slobodni i pošteni izbori su održani u Poljskoj. Ali EU želi diktirati u Poljskoj. Čini se da ih povijest nije ništa podučila", rekao je neskriveni euroskeptik.

Bruxelles je u srijedu odlučio pokrenuti istragu o spornoj reformi ustavnog suda koju želi nova konzervativna i euroskeptična poljska vlada.

Radi se o prvoj etapi europske procedure zaštite pravne države.

Komisija će pristupiti prvoj procjeni stanja koja prema proceduri iz ožujka 2014. nakon koje slijede zaključci postoje li ili ne "sustavne prijetnje pravnoj državi".

Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije je tražio krajem 2015. objašnjenja od nove poljske vlade, formirane nakon pobjede konzervativne vlade Pravo i Pravda (PiS) Jaroslawa Kaczyinskog na izborima u listopadu.

Komisija treba proučiti odgovore Varšave do ožujka.

Pročitajte više