Fischer: Njemačka i Hrvatska bliski su partneri

NJEMAČKA i Hrvatska su bliski partneri i održat će visoku razinu međusobnih odnosa, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u četvrtak u Berlinu.

Glavna tema razgovora Sanadera i šefa njemačke diplomacije bila su bileteralna, regionalna europska pitanja. Prema Fischerovim riječima, dvije zemlje bliski su partneri i održat će visoku razinu međusobnih odnosa. Njemački je ministar ujedno naglasio da "Hrvatska ima vrlo, vrlo važnu ulogu u uspostavi stabilnosti u regiji".

Sanader je dodao da je Hrvatska spremna biti model za druge zemlje iz regije na njihovm putu prema EU. "Europska Unija neće biti završena kao projekt, dok sve zemlje iz našeg susjedstva ne budu članovi, a kada će to biti, ovisi o svakoj posebno " rekao je Sanader.

Hrvatski je premijer još jednom ponovio ambiciju službenog Zagreba da u travnju dobije pozitivno mišljenje Europske komisije, a u lipnju odluku Europskog vijeća o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

"Da bi smo bili most suradnje s regijom, potreban nam je jasan signal od strane EU, a on može uslijediti ukoliko Hrvatska dobije status kandidata i znak za početak pregovora", kazao je Sanader.

Na pitanje novinara u kolikoj mjeri dobrovoljni odlazak dvojice generala u Haag utječe na hrvatsku kandidaturu za EU, Sanader je rekao da "jedno s drugim ne treba povezivati" ali je istodobno upozorio da Hrvatska treba ispuniti tri politička kriterija EU, a to su upravo suradnja s Haagom, povratak izbjeglica i reforma pravosuđa.

Fischer je pozdravio dragovoljni odlazak hrvatskih generala u Haag nazvavši ga "vrlo dobrim signalom".

Sanader je također najavio da će njemački ministar vanjskih poslova u lipnju posjetiti Hrvatsku.

Osim sa šefom njemačke diplomacije, Sanader se u četvrtak sastao s predsjednikom Odbora Bundestaga za EU Mathiasom Wissmannom i s vodstvom zaklade Konrad Adenauer.

Program Sanaderova posjeta Njemačkoj završava u četvrtak poslijepodne polaganjem cvijeća pred spomenik Marku Maruliću ispred bivše gradske vijećnice u berlinskoj četvrti Wilmersdorf.

Pročitajte više