Fischer poručio je Rumsfeldu da ublaži retoriku

NJEMAČKA i Francuska kritikama su reagirale na izjavu američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda koji je protivljenje Berlina i Pariza akciji u Iraku nazvao stajalištem ´stare Europe´.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac u četvrtak su u Berlinu ponovno poručili da se protive ratu u Iraku te da iračku krizu treba riješiti mirnim putem.

Iako je Rumsfeldovu izjavu kancelar Schroeder odbio komentirati, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer poručio je Rumsfeldu da ublaži retoriku.

Na kritikama nisu štedjeli ni njemački parlamentarci.

Jedan od stručnjaka za vanjsku politiku Schroederovih socijaldemokrata, Hans Ulrich Klose, izjavu američkog ministra obrane opisao je kao ´neprimjerenu´. ´Amerikanci ne bi smjeli pokušavati dijeliti Europljane na dobre i manje dobre´, rekao je.

Kritična je bila i predsjednica demokršćana (CDU) Angela Merkel, a jedan od stručnjaka za europsku politiku sestrinske stranke CSU, Bernd Posselt, rekao je da Rumsfeldove riječi pripadaju ´neokolonijalizmu´. ´Sjedinjene Države trebale bi shvatiti da je Europska unija partner, a ne protektorat´, rekao je.

Glasnogovornica francuskog predsjednika Catherine Colonna rekla je da Chirac smatra ´nužnim´ da se debata o Iraku odvija u ´ozbiljnom i mirnom´ tonu.

´Polemičkom duhu u toj debati nema mjesta´, rekla je dodajući da francuski predsjednik želi da ´svi toga budu svjesni´.

Francuska ministrica obrane Michelle Alliot-Marie podsjetila je da ´više nismo u pretpovijesti kada je onaj koji bi imao veću toljagu pokušavao ubiti drugoga kako bi mu oteo komad mamuta´.

Grčki je pak ministar vanjskih poslova Georgios Papandreu, čija zemlja predsjedava EU, pozvao Washington da ´izbjegne stereotipe´. Govoreći nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Igorom Ivanovim, Papandreou je ocijenio da EU može doprinjeti rješenju krize u Iraku, sugerirajući da ona ima više iskustva u regiji od SAD-a.

Reagirao je i predsjednik parlamentarne skupštine Vijeća Europe Peter Schieder jasno poručivši da, što se Iraka tiče, Europa nije podijeljena.

Komentirajući Rumsfeldovu izjavu da Francuska i Njemačka pripadaju ´staroj Europi´ i da postoji velik broj drugih europskih zemalja koje su na strani Sjedinjenih Država, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je kazao da američki predsjednik ´smatra da se NATO mijenja, da se EU mijenja i da se Europa mijenja´.

´Predsjednik nimalo ne sumnja da će u slučaju korištenja sile Sjedinjene Države i koalicija pobijediti na vojnom planu čak i ako neke zemlje odluče ne sudjelovati´, naglasio je.

Među zemljama koje bi pristupile koaliciji, Fleischer je naveo Veliku Britaniju, Španjolsku, Australiju i zemlje istočne Europe.

´Italija je nedavno kazala da bi radije djelovala preko UN-a, no da će biti na strani SAD-a´, rekao je.

´Sve zemlje istočne Europe koje su sada članice NATO-a kazale su da podržavaju SAD´, dodao je.

Upitan o preciznom angažmanu tih zemalja, Fleischer je odgovorio da je na tim zemljama, a ne na njemu, da to objave javnosti.

Pročitajte više