Fischer traži nove zrakoplove za potrebe vlade

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni)L

zatražio je nabavu novog zrakoplova za potrebe njemačke vlade, nakon što je prošlog tjedna zbog kvara njegov zrakoplov bio

prisiljen sletjeti, piše dnevnik "S?chsische Zeitung" u srijedu.

Kako se nadalje navodi u tekstu koji se poziva na izvore bliske ministru, Fischer se požalio na stanje zrakoplova koji vladi stoje na raspolaganju i postavio pitanje-mora li se prvo dogoditi tragedija prije nego se počne razmišljati o nabavi novih zrakoplova za vladu.

Bundeswehrov zrakoplov Challenger koji prima 16 putnika prošlog je četvrtka kratko nakon polijetanja zajedno s ministrom Fischerom koji je putovao u Grčku na komemoraciju žrtava holokausta, zbog zapaljenja jedne od turbina bio prisiljen sletjeti u berlinsku zračnu luku Tegel. Pilot je pritom osoblju na zemlji uputio signal "mayday" a putnicima su zbog nakupljenog dima bile spuštene maske za kisik. Fischer je nakon toga put nastavio charter letom.

Njemački ministar obrane Peter Struck (Socijaldemokratska stranka Njemačke-SPD), u čijoj su nadležnosti zrakoplovi za potrebe vlade i

predsjednika, u srijedu je izjavio da razmatra mogućnost nabave novih

zrakoplova za potrebe vlade. On je priznao da je u zadnje vrijeme

dolazilo do "problema s kapacitetima" zrakoplova te da se trenutačno razmatra mogućnost leasinga ili kupnje novog zrakoplova. Ministarstvo obrane istodobno je priopćilo da je dvadeset godina star Challenger, koji se morao prisilno spustiti, u "izvrsnom stanju".

(Hina) xnkre ybs

Pročitajte više