Forand na suđenju generalima: Sad kad ste mi to predočili, razumijem da je Čermak imao ograničene ovlasti

UMIROVLJENOG kanadskog generala Alaina Foranda, koji je svjedok tužiteljstva Haškog suda u postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača danas je nastavio protuispitivati Steven Kay, branitelj Ivana Čermaka.

Forand je inače jedan od važnih svjedoka tužiteljstva jer je u vrijeme operacije Oluje bio zapovjednik snaga UN-a u Sektoru jug.

Predočeni deseci dokumenata koji bi dokazali da je Forand izvukao pogrešne zaključke

Kay je tijekom protuispitivanja nastojao pokazati kako je Forand na temelju onog što je vidio i čuo u vrijeme Oluje izvukao pogrešne zaključke, jer nije bio potpuno informiran o svim događajima i nije bio upoznat sa svim dokumentima.   

Tako je predočio na desetke dokumenata kojima je nastojao dokazati kako je njegov branjenik Čermak bio upoznat sa situacijom na terenu, da je bio iznimno susretljiv i pokušavao pomoći, ali nije mogao mnogo učiniti jer su mu ovlasti bile ograničene, dok se zapovijedi nisu izvršavale.

Prvi primjer toga je, što je Forand i sam priznao, to što su pripadnici snaga UN u sektoru Jug imali od Čermaka potpisane propusnice za slobodno kretanje, ali se to na terenu nije poštivalo, što je bilo izravno "poricanje Čermakovih ovlasti".

Drugi je slučaj krađa triju UN-ovih vozila iz garaže u kojoj su bila na popravku. Forand je o tome obavijestio Čermaka, koji je izdao zapovijed vojnoj i civilnoj policiji da se ona pronađu i vrate, što nikad nije učinjeno. To samo govori da "Čermak ne može samostalno izdati zapovijed", već da upozorava druge i od njih traži poduzimanje mjera, upitao je Kay, što je Forand potvrdio.

"Sad kad ste mi to predočili, razumijem"

Kay je još pokazao kako u lancu zapovjednika kojima je proslijeđena ta zapovijed nije bilo časnika iz Zbornog mjesta Knin, koje je bilo u Čermakovoj nadležnosti. Kanadski je general na to izjavio kako u to vrijeme nije shvaćao da se te zapovijedi ne odnose na Čermaka i njegovo područje, te dodao: "Sad kad ste mi to predočili, razumijem".

Obrana je pokazala i pismo u kojem Forand Gotovini kaže kako je Čermak frustriran činjenicom da su mu ovlasti ograničene i izražava svoju zapanjenost činjenicom da zajedničku istragu vojnih policija UN i HV oko nestanka vozila onemogućuju niži časnici HV-a na terenu.

Forand je potvrdio i ovu tezu obrane, kao i to da je Čermak bio vrlo civiliziran, spreman na suradnju i voljan pomoći. Predočilo se i pismo u kojem Forand Čermaku zahvaljuje za pomoć i pratnju pripadnika HV-a, koju je osigurao pri transferu 51 srpskog izbjeglice iz logora UNCRO-a prema destinacijama koje su odabrali.

Sutrašnji dan će tako biti  treći po redu u kojem se protuispituje ovaj umirovljeni general.

A.P.
Foto: AFP

Pročitajte više