Forbes: Todorić najbogatiji Hrvat, a sestra Emila Tedeschija najbogatija Hrvatica

PREMA FORBESOVOJ ljestvici najbogatijih Hrvata, na broju jedan našao se milijarder Ivica Todorić čije je bogatstvo procijenjeno na 3,9 milijardi kuna. Todorićevo bogatstvo mjereno je Agrokorom u osam tvrtki, koje je ponderirano sa 70 posto, vlasničkim udjelom koji se odnosi na Todorićev osnovni račun. Ukupna vrijednost Agrokora na temelju udjela tih osam tvrtki prelazi 5,5 milijardi kuna.

Gledajući bogatstvo korporacije, Agrokor bi se tako našao na sedmom mjestu iza Unicredita, Deutsche Telekoma, Intese i ESB Holdinga te Vlade RH. Prema ukupnoj vrijednosti Agrokora, Ivica Todorić mogao bi se naći i na Forbesovoj listi milijardera.

Emil Tedeschi našao se na drugom mjestu najbogatijih s gotovo 900 miljuna kuna, dok je njegova sestra Lada Fiorio Tedeschi najbogatija Hrvatica te se nalazi na 14. mjestu slavne ljestvice. Ona u Tedeschijevoj Atlantic Grupi ima 7,7 posto udjela te raspolaže sa 132,1 milijunom kuna.

Adris grupa Ante Vlahovića, Plinija Cuccurina i Branka Zeca premašuje bogatstvo Tedeschijevih, čije je ukupno bogatstvo veće od milijardu kuna. Javni podaci o bogatstvu poznati su samo o deset najvećih dioničara. Forbesova ljestvica najbogatijih procjenjuje imovinu ili dio imovine putem tržišnih cijena na burzi.

Bogatstvo Ante Vlahovića procijenjuje se na 666 milijuna kuna. Cucurrinova vrijednost dionica je 422 milijuna, a nedavno su duhanski posao proširili i na Iran. Peti je hotelijer Anđelko Leko sa 408 milijuna kuna dionica. Šesti Robert Ježić vlasnik Diokia sa 383 milijuna dok je javnosti prilično nepoznati Milan Artuković većinski vlasnik Francka sedmi sa 254 milijuna.

Pročitajte više