Foreign Policy: Zašto dio Hrvata mrzi Modrića?

Foto: Index

HRVATSKA nogometna reprezentacija ovih dana jedna je od glavnih tema svjetskih medija, pa zapravo i nije iznenađujuće što se o njoj raspisao i ugledni američki časopis Foreign Policy (FP) koji se inače bavi stručnim analizama vanjske politike i globalnih odnosa.

U članku pod naslovom “Hrvatske nogometne zvijezde bi trebali biti heroji. Umjesto toga, mrze ih” Foreign Policy se bavi skandalima i suđenjima koja su povezana s kapetanom reprezentacije Lukom Modrićem te njegovim vezama sa Zdravkom Mamićem.

Za Modrića dio navijača ima samo prezir

“Kao kapetan nacionalnog tima koji inače igra za Real Madrid, Modrić bi trebao doma biti heroj. Na stranu njegov promašeni penal (u utakmici s Danskom, op.a.), hrvatska je reprezentacija u Rusiji dobila priliku nadmašiti rezultat iz 1998., kada je tim tada novoosnovane države došao do polufinala s Francuskom, izgubivši onda od domaćina i konačnih pobjednika tog Svjetskog prvenstva. Dvadeset godina nakon tih junačkih djela, zbog kojih su igrači poput Roberta Prosinečkog, Zvonimira Bobana i Davora Šukera slavljeni kao nacionalne ikone jer su Hrvatsku učinili svjetski poznatom, dio igrača današnje reprezentacije - naročito Modrić - izazivaju doma više prezir nego ljubav”, piše Foreign Policy i onda konstatira da je “Zdravko Mamić razlog za nezadovoljstvo navijača”.

Mamića opisuju kao “jednu od najmoćnijih i najživopisnijih pojava u hrvatskom sportu” i napominju da je nedavno osuđen na kraju dugog sudskog procesa koji uključuje i ugovore i transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena. 

Mamića opisali kao “veliku ribu čiji utjecaj ne treba podcjenjivati”

Neprijateljski stav prema Modriću i Lovrenu nastao je zbog toga što su na sudu povukli svoja prvotna svjedočenja dana tužiteljima u istrazi te tako išli na ruku Mamiću, “pojedincu kojeg preziru navijači diljem zemlje”, piše američki časopis. “Izgledalo je to kao da Modrić i Lovren štite omraženog i korumpiranog čovjeka”, piše FP koji još dodaje da je Mamić “velika riba čiji utjecaj ne treba podcjenjivati”.

Kao antipod Modriću navodi se pak Andrej Kramarić koji je odbio potpisati za Mamića, zbog čega mu je svojevremeno uskraćivana minutaža u nacionalnoj reprezentaciji. Dodaju kako je Modrić više odlučnosti “pokazao na nogometnom terenu nego u sudnici” i da je tijekom izvođenja jedanaesteraca protiv Danske ipak dao gol “nakon što je navijače iznevjerio na sudu”.

“Odbjegli Zdravko Mamić, koji je utakmicu gledao na TV-u negdje u Bosni i Hercegovini, najvjerojatnije nije sumnjao u to hoće li Modrić postići taj gol”, zaključuje Foreign Policy svoj članak o hrvatskoj reprezentaciji. 
 

Pročitajte više