Forum žena SDP-a: "Pravo na pobačaj je temeljno ljudsko pravo"

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

ŽENE u Hrvatskoj, među ostalim, očekuju siguran život bez nasilja, radna prava i fleksibilne uvjete rada, jednake plaće za rad iste vrijednosti, pristup obrazovanju i napredovanju, poručila je predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš na danas održanoj 18. izvještajno-tematskoj skupštini toga foruma.    

Tema skupštine Socijaldemokratskoga foruma žena SDP-a bila je "Naravno, žena ima pravo na izbor".

Bernardić rekao da je i sam feminist

Sudionicama se obratio i predsjednik stranke Davor Bernardić ustvrdivši kako je i "sam feminist", a izdvojio je i tri važna društvena područja potpunog ostvarenja ženskih prava - pravo na jednako plaćen rad, zaštitu reproduktivnih prava i zaustavljanje nasilja nad ženama, priopćeno je iz SDP-a.

Žene za isti posao dobivaju oko 13 posto manje plaće

Plaće muškaraca i žena u Hrvatskoj za isti se posao razlikuju za nešto više od 13 posto što, istaknuto je, znači da na jednu kunu zarade muškarca, žena zaradi 87 lipa.

U Hrvatskoj više od 60 posto ginekologa i anesteziologa koristi priziv savjesti

Situacija je rapidno pogoršana i u pogledu reproduktivnih prava jer, ocijenile su sudionice foruma, iako zakonski omogućeno i legalno, pravo na pobačaj izigrano je korištenjem prava liječnika da ulože priziv savjesti. U Hrvatskoj više od 60 posto ginekologa i anesteziologa radi priziva savjesti ne obavlja taj zahvat, a ponegdje su to i svi liječnici u nekoj bolnici.

Sporiš je upozorila i da je u porastu rodno uvjetovano nasilje te da je od ratifikacije Istanbulske konvencije prošlo već više od godine i pol dana, ali je ona "zasad mrtvo slovo na papiru". Istaknula je kako je rodna ravnopravnost društveno i ekonomsko pitanje, da društvo ide brže naprijed tek kada svi mogu dati puni doprinos dodavši kako žene traže i ravnopravnu podjelu neplaćenoga kućnog rada, pravo žene na izbor, pravo na pozicije moći, rodni paritet te borbu protiv mizoginije, govora mržnje i seksizma. 

Cilj Foruma ostvariv - živjeti kao normalan svijet u normalnoj zemlji

Predsjednica Foruma žena SDP-a sigurna je kako je njihov cilj ostvariv - živjeti kao normalan svijet u normalnoj zemlji. Jer, rekla je, "u SDP-ovoj Hrvatskoj radi se i živi od svoga rada i stari se dostojanstveno, ne zvecka se oružjem, ne mrzi se, ne ograničavaju se slobode drugih i drukčijih, u njoj ne stanuje strah i u njoj su svi jednaki pred zakonom, a djecu se uči toleranciji, ljubavi i ravnopravnosti."

O središnjoj temi - reproduktivnim pravima žena - govorila je članica predsjedništva SDP-a Ivana Posavec Krivec. Jednoglasno je usvojena izjava u kojoj je istaknuto "kako je pravo na prekid trudnoće na ženin zahtjev temeljno ljudsko pravo koje nikoga ne ograničava, ne ugrožava ničije slobode i nikoga ne diskriminira te zbog konzumacije toga prava ni jedna žena ne smije biti stigmatizirana".

"Pronatalitetna politika mora se temeljiti na podizanju standarda življenja"

"Pronatalitetna politika mora se temeljiti na podizanju standarda življenja, a ne na religijskim, svjetonazorskim i ideološkim tendencijama", stoji u izjavi u kojoj se zahtijeva i žurno donošenje zakona koji će pitanje pobačaja regulirati tako da pobačaj bude legalan, siguran, besplatan, informiran i geografski dostupan te koji će kontracepciju regulirati besplatnom i dostupnom tako kako to od Republike Hrvatske traži i UN-ov Odbor za praćenje provedbe Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

Biljana Gaća nova-stara predsjednica Foruma mladih SDP-a

U Zagrebu je održana i XI. izborna konvencija Foruma mladih SDP- a Hrvatska na kojoj je izabrano novo-staro rukovodstvo pa će tako predsjednica i u drugom mandatu biti Biljana Gaća, a potpredsjednici Hrvoje Novak i Kristian Čarapić. Za glavnoga tajnika izabran je Luka Zrinski, a izabrani su i članice i članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora.

S konvencije je upućeno i više političkih poruka pa su se tako nazočni fotografirali sa znakom potpore i poziva na štrajk u ponedjeljak u organizaciji prosvjetnih radnica i radnika.

Svaki drugi prekarni radnik je mlada osoba

Donesena je i Rezolucija o nasilju nad mladima i prekarnom radu u kojoj Forum mladih SDP-a jasno detektira ključne višestruke oblike nasilja nad mladima, ali i drugim članicama i članovima društva, posebno onog koji vrši sustav. Upozorava se, među ostalim, na eksploataciju mlade radne snage kroz nesigurne oblike rada, iskorištavanje studentskih ugovora od strane poslodavaca i nisku cijenu rada te da se "prekarni rad najviše očituje u broju ugovora o radu na tri mjeseca, što je 8,4 posto radne snage u Hrvatskoj u 2016. godini, a 47 posto su osobe do 29 godina što znači da je svaki drugi prekarni radnik mlada osoba".

Pročitajte više