FOTO I VIDEO U Zagrebu se bacanje smeća kontrolira videonadzorom, evo kako to izgleda

U Operativno-komunikacijskom centru (OKC) Sektora za komunalno redarstvo održana je demonstracija sustava nadzora putem nadzornih kamera, a s ciljem uspješnijeg provođenja sustava gospodarenja otpadom, kojim se kontrolira 170 lokacija sa spremnicima za odlaganje otpada kako bi se detektiralo eventualne prekršitelje.

Ove je godine napisano nešto više od 2000 sankcija koje se odnose na protupropisno odlaganje otpada, objasnio je pomoćnik pročelnika za Sektor za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić.

"Naše radno vrijeme je inače od 7 do 22 sata, zbog ovoliko velikog broja počinjenih i evidentiranih prekršaja uveli smo i noćni rad tako da u posljednjih mjesec dana koristimo i sustav videonadzora, što se pokazalo opravdano i izrazito učinkovito", rekao je.

530 kamera

"U ovome trenutnu pokrivamo područje cijelog Zagreba putem 530 kamera i imamo na terenu dnevno nešto više od 30-ak komunalnih redara. Upravo zbog toga imamo povećani broj evidentiranja prekršaja.

Zahvaljujem se našim odgovornim građanima jer na pozicijama koje pokrivamo u ovom trenutku, gdje smo imali najviše prekršaja, pokazalo se da oni više ne čine prekršaje. Represivne mjere na takvih osam pozicija su dale rezultat", dodaje.

 

Kazao je da im u interesu nisu osobe, nego pojavnosti te pokušavaju smanjiti broj prekršaja. Dodao je da im je lakše sankcionirati prekršitelje u prometu jer tada mogu lako identificirati prekršitelje preko registracija.

"Građani koji čine prekršaje su svjesni toga i priznaju prekršaj, mi smo u tim slučajevima obazrivi i idemo prvo s upozorenjima. U pravilu, građani koji su priznali prekršaj više to ne čine", rekao je.

Pročitajte više