FOTO Kim Jong-un javnosti pokazao kćer. Zajedno gledali testiranje balističke rakete

Foto: EPA

SJEVERNOKOREJSKI vođa Kim Jong-un u subotu je prvi put svijetu pokazao svoju kćer na fotografijama koje prikazuju njih dvoje prije lansiranja najveće balističke rakete te zemlje dan ranije.

Sjeverna Koreja je u petak testirala interkontinentalni balistički projektil Hwasong-17 (ICBM), izvijestila je u subotu državna novinska agencija KCNA. Iznenađujući dodatak lansiranju bila je prisutnost Kimove kćeri, čije postojanje nikada prije nije javno potvrđeno.

Njezino neočekivano pojavljivanje povećava izglede da vodstvo totalitarne države prijeđe na četvrtu generaciju obitelji Kim i sugerira da će nuklearno oružje biti dio tog nasljeđa, kažu analitičari.

Vjeruje se da Kim ima troje djece

"Ovo je prva prilika u kojoj smo vidjeli kćer Kim Jong-una na javnom događaju", rekao je Michael Madden, stručnjak za sjevernokorejsko vodstvo u Stimson centru u Washingtonu.

Vjeruje se da Kim ima čak troje djece, dvije djevojčice i dječaka, rekli su stručnjaci. Neki promatrači vjeruju da je jedno od te djece viđeno na snimkama proslave državnog praznika u rujnu.

Godine 2013. umirovljena američka košarkaška zvijezda Dennis Rodman rekao je da Kim ima kćer koja je još beba po imenu Ju Ae. Nakon putovanja u Sjevernu Koreju te godine Rodman je rekao Guardianu da je proveo vrijeme s Kimom i njegovom obitelji te da je držao bebu.

"Procjenjuje se da Ju Ae ima oko 12 ili 13 godina, što znači da će se za otprilike četiri do pet godina pripremati za pohađanje sveučilišta ili odlazak u vojnu službu. To bi značilo da će biti obrazovana i obučena za vođu zemlje. To bi mogla biti priprema za nju da preuzme središnju poziciju vođe ili bi mogla postati savjetnica i igračica iz sjene poput svoje tete", rekao je Madden za Guardian.

Što bi moglo značiti pojavljivanje Kimove kćeri na lansiranju?

Sjeverna Koreja nikada nije objavila tko će slijediti Kima u slučaju da on bude nesposoban. S obzirom na to da je malo informacija poznato o Kimovoj djeci, analitičari su nagađali da bi njegovi lojalisti i sestra mogli voditi državu dok nasljednik ne bude dovoljno star da preuzme vlast.

Pojavljivanje Kimove kćeri na ovom događaju moglo bi sugerirati nasljeđivanje četvrte generacije i da se središnje sjevernokorejske elite moraju pripremiti za tu mogućnost, dodao je Madden. "Njezina je prisutnost za elitnu publiku", rekao je.

Kimova supruga, Ri Sol Ju, koja se također rijetko pojavljuje u javnosti, bila je jučer na lansiranju, piše KCNA. "Kad god se u javnosti pojavi Ri Sol Ju, uključena je strateška poruka. Obično se ona uz Kima pojavi kako bi se smanjila napetost ili da se pokaže kohezija obitelji Kim u vrijeme unutarnjih problema Države", rekao je Ken Gause, stručnjak za Sjevernu Koreju iz američke neprofitne istraživačke organizacije CNA.

Pročitajte više