FOTO Koronavirus izazvao pustoš u talijanskoj prijestolnici mode

Foto: EPA

MILANO je prvi europski grad u kojem je život stao zbog koronavirusa, javlja Al Jazeera. Talijansko središte mode, dizajna i umjetnosti sada je grad pod posebnim nadzorom, dok je jedanaest općina i gradova na sjeveru Italije u karanteni.

U cijeloj regiji Lombardije, u kojoj je Milano glavni grad, zatvorene su sve škole, muzeji, kazališta, kina, zabranjena su javna okupljanja i posjete stadionima te su otkazani ili odgođeni svi veći događaji, poput sajmova ili milanskog tjedna dizajna koji okupi više od pola milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta.

Ulice Milana su se ispraznile i njegove metro stanice su ostale bez užurbanih ljudi, javlja novinarka Al Jazeere.

Strah, nevjerica i histerija

Strah, nevjerica i histerija zavladali su u vrlo kratkom roku. Katedrala Duomo, druga najveća u Europi, zatvorena je, a na glavnom trgu uz stotine golubova rijetki su prolaznici.

Adela i njena kći Flavia, građanke Milana porijeklom iz Perua, kažu da su prvi put nakon pet dana izolacije u kući izašle malo prošetati. Petak je obično dan pred vikend, kada je koncentracija ljudi veća na ulicama, trgovima, šetalištima. Maske ne skidaju s lica otkad je proglašeno izvanredno stanje i kažu: "Strašno se bojimo što bi se moglo dogoditi ako se ovaj virus proširi", kazala je Adela za Al Jazeeru. Kupovinu namirnica obavila je za sljedećih mjesec ili dva.

U jednoj od prodavaonica milanskog make-up brenda "Kiko" nema nikog osim dvije mlade prodavačice. Prodaja im je pala za više od 80 posto. Preventivne mjere u njihovom slučaju znače da kupci ne mogu isprobavati proizvode, odnosno dodirivati izložene testere, tako da brzo odustanu od kupovine.

Nema gužve, nema ljudi, nema kupaca

Slično je i u drugim buticima te trgovinama. Nema gužve, nema ljudi, nema kupaca. 

Vlasnica restorana "Principe" kaže da se ne boji koronavirusa, ali se boji kako će sljedećeg mjeseca isplatiti svoje radnike. 

Zabranjeno je dodirivanje šanka rukama, a kako u restoranu nema nijednog gosta, tri konobara sjede za jednim od stolova s rukavicama na rukama, jer to je također preventivna mjera koju moraju poštivati radnici u ugostiteljstvu. Blizu ovog restorana, nalazi se i poznati hostel “Ostello Bello”, koji je tijekom cijele godine pun, a koji je sada ipak ostao prazan.

Mladi poduzetnik koji se bavi iznajmljivanjem stanova turistima Filip Mijailović, porijeklom iz Novog Pazara, kazao je novinarki Al Jazeere da je upravo turistički sektor najviše pogođen koronavirusom.

Pad posjeta turista preko 90 posto

"Top turistička sezona u Milanu traje od veljače do srpnja, a mi već sada imamo pad posjeta turista preko 90 posto", objašnjava Filip i dodaje da ako država ne bude intervenirala što prije, bit će primorani na otpuštanje radnika i smanjenje broja smještajnih jedinica.

Slučajni prolaznik, Makedonac Kosta Zelenkov, koji se zatekao na Breri, kaže da je situacija ozbiljna i da se grad dosta promijenio. Kosta je i veliki fan nogometnog kluba Juventus, a baš ovih dana se trebao odigrati derbi u Torinu. Njegov prijatelj je tim povodom došao iz Skoplja, ali, nažalost, utakmica je otkazana.

Gradske vlasti lansirale su kampanju #milanononsiferma (Milano se ne zaustavlja) u želji da potaknu sve javne i privatne ustanove, tvrtke i druge organizacije, da razmišljaju o tome kako i na koji način bi se život mogao odvijati čak i u uvjetima potpune izolacije grada.

S druge strane, vlasti na regionalnom nivou, zbog sve većeg broja zaraženih, traže produžetak izvanrednog stanja još tjedan dana.

Pročitajte više