FOTO NASA na ISS "teleportirala" hologram doktora

Foto: NASA

SVIM ljubiteljima znanstveno-fantastičnog serijala Zvjezdane staze poznata su mnoga nevjerojatna postignuća iz budućnosti zbog kojih mnogima "cure sline" – warp drive koji omogućuje putovanje brže od brzine svjetlosti, holodeck, doktor hologram i slično.

Koliko god takvi koncepti napredne tehnologije zvučali primamljivo, izgledalo je kao da bi se mogli realizirati (ako uopće) tek u dalekoj budućnosti. No izgleda da je NASA nedavno napravila prvi korak u tom smjeru – na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) poslala je hologram liječnika.

Direktna komunikacija s liječnicima

Zahvaljujući Microsoftovoj tehnologiji holoportacije, koja korisnicima omogućuje interakciju s 3D prikazima sudionika s udaljene lokacije, svemirska agencija je u listopadu prošle godine uspjela na ISS "teleportirati" kirurga Josefa Schmida.

"Radi se o potpuno novom načinu ljudske komunikacije na velikim udaljenostima, o novim mogućnostima istraživanja kojima naš identitet može otputovati s planeta", rekao je Schmid.

Za razliku od tradicionalnih holografskih projekcija koje izgledaju kao da lebde u zraku, tijekom holoportacije se koristi VR oprema s HoloLens tehnologijom kako bi korisnik mogao u realnom vremenu percipirati i komunicirati s osobom koja se nalazi na udaljenoj lokaciji.

U ovom slučaju je astronaut Europske svemirske agencije (ESA) Thomas Pesquet, koji je na ISS-u nosio VR opremu, mogao direktno komunicirati sa Schmidom i članovima njegovog medicinskog tima, piše Science Alert.

Tehnologija holoportacije

Iako Microsoft razvija tehnologiju holoportacije već nekoliko godina, ona se nikada prije nije koristila za nešto tako ambiciozno kao što je povezivanje medicinskih stručnjaka s astronautima u svemiru.

No takva mogućnost bi mogla biti od velike važnosti za buduće misije istraživanja svemira. Naime, tim bi putem znanstvenici mogli u realnom vremenu virtualno komunicirati s 3D prikazima stručnjaka na Zemlji i svemirskim postajama ili iz drugih svemirskih letjelica, čime bi se postigla mnogo efikasnija suradnja od standardnih 2D videopoziva.

"Mi nismo bili fizički tamo, ali je tamo definitivno bio naš ljudski entitet. Zamislite da pored sebe možete stvoriti najboljeg stručnjaka ili operatera za neku služenu tehnologiju", rekao je Schmid.

Sljedeći korak u evoluciji tehnologije je omogućiti potpuno dvosmjernu holoportacijsku interakciju.

Tijekom ovog eksperimenta Pesquet je jedini nosio VR opremu koja mu je omogućila da druge sudionike percipira kao digitalne 3D holograme budući da Schmid i njegovi kolege nisu nosili takve uređaje. No, ako u budućnosti svi sudionici budu koristili ovu opremu, mogla bi se ostvariti nevjerojatno poučna i djelotvorna komunikacija.

Pročitajte više