FOTO Ova škola prva je u Hrvatskoj uvela tablete u sve predmete

Foto: Prva osnovna škola Varaždin

NAKON eksperimentalnog uvođenja tableta u nastavu matematike i pozitivnih rezultata istraživanja do kojih je prije dvije godine došla dr. sc. Tea Pavičić Zajec, učitelji Prve osnovne škole Varaždin uveli su tablete u sve predmete razredne nastave.

Dešifriranje zadataka pomoću QR kodova, rješavanje Plickers, Kahoot ili Socrative kvizova, prezentiranje nastavnih sadržaja putem Nearpod izrađenih lekcija, timski rad pomoću Spiral alata i komunikacija s učenicima putem Edmodo komunikacijske platforme dio su svakodnevnice učenika Prve osnovne škole Varaždin.

Erasmus projekt

Zahvaljujući Erasmus projektu „Ukrotimo kompetence 21. stoletja“ škola je sama osigurala sredstva za nabavku tablet računala te otišla korak dalje. Učiteljice razredne nastave Draženka Kolonić, Sonja Tušek Podobnik, Verica Šilec, učiteljica engleskog jezika Stella Kullaš te učiteljica informatike mr.sc. Tamara Ređep pripremile su IKT priručnik za sve učitelje razredne nastave u kojem se nalazi opis alata iz prvog modula obrazovanja (QR code, Plickers, Kahoot, Nearpod).

"Osim priručnika, učitelji Prve osnovne škole Varaždin održat će edukaciju o korištenju navedenih alata svim zainteresiranim učiteljima. U pripremi su još dva priručnika koji će obuhvatiti novih 8 IKT alata, a bit će namijenjeni svi učiteljima razredne, ali i predmetne nastave", izjavila je koordinatorica projekta dr. sc. Tea Pavičić Zajec.

Prije uvođenja ovih metoda u nastavu 2014. godine, Zajec je sve dobro istražila. Svi učitelji i nastavnici koji u projektu sudjeluju prošli su međunarodnu edukaciju o korištenju tehnologije u nastavi u Portugalu. Zajec je na toj temi ove godine i doktorirala. I nakon uvođenja ovih noviteta u nastavu, svi učitelji i dalje pohađaju edukacije, usavršavaju se i istražuju, prate djecu i pišu znanstvene radove. Svoja zapažanja predstavit će i na skoroj CarNET-ovoj konferenciji u Dubrovniku.

Učenici i roditelji

U varaždinskoj Prvoj osnovnoj školi tehnološka pomagala koriste se u svim odjelima razredne nastave i u više od polovice sadržaja predmetne nastave.

"Tablete ne koristimo svaki sat ni svaki dan. Koristimo ih planirano, kada se obrađuju određene teme. Djeca su uvijek uzbuđena, svejedno koji je predmet u pitanju, bitno da su tu tableti", govori Zajec.

Roditelji sudjeluju u nastavi u ovoj varaždinskoj školi.

"Roditelji sudjeluju, gledaju kako se radi i shvaćaju da je korištenje tehnologije u obrazovne svrhe, da je to nastavno sredstvo, da nitko ne igra igrice i ne surfa", objasnila je Zajec.

Različiti projekti

Nastavnici ove škole sad pomažu i svojim kolegama iz drugih škola. Pripremaju priručnike koji će i ostalima pomoći da krenu njihovim stopama. Tri priručnika o korištenju različitih alata u razrednoj nastavi već su izrađena, a do kraja projekta napravit će još dva. Uspjeh na projektu Varaždinci uspoređuju s onim svojeg partnera iz Slovenije.

Uz ovaj, Prva osnovna škola iz Varaždina sudjeluje i u nekoliko drugih projekata: korištenje tehnologije, robotika... mogućnosti su ogromne.

"Korištenje različitih alata i tehnologije u nastavi utječe na uspjeh i motivaciju učenika. Oni učenici koji ih koriste bolje uče i obraćaju više pažnje. Dobro je i za učenike s posebnim potrebama. Oni mogu na ovaj način vizualizirati stvari, vidjeti ih, ponoviti ako je to potrebno. S pločom to nije slučaj. Na ploči nešto napišete, obrišete, i toga više nema", kaže Zajec.

Pročitajte više