FOTO Ovo je hrana u zagrebačkom vrtiću. Ravnateljica dala ostavku pa je povukla

Foto: Čitatelj

Nakon što je Index objavio fotografije katastrofalnog stanja jednog vrtića i hrane u Zagrebu, ravnateljica Ivana Knezović je podnijela ostavku. Međutim, uskoro smo dobili informaciju da je ravnateljica naknadno povukla svoju ostavku.

Iz Grada Zagreba kažu da i oni imaju tu informaciju, te da čekaju očitovanje Upravnog vijeća.

"Ravnateljica je podnijela ostavku Upravnom vijeću, a nakon toga smo zaprimili informaciju o povlačenju ostavke te smo od Upravnog vijeća vrtića hitno zatražili informacije. Grad će o daljnjim koracima donijeti odluku kad zaprimi očitovanje Upravnog vijeća vrtića", kažu iz Grada Zagreba.

Pročelnik: Izašli smo na teren, postoje problemi

Podsjetimo, roditelji dječjeg vrtića u širem centru Zagreba poslali su nam fotografije katastrofalnog stanja objekta u kojem svaki dan ostavljaju djecu i, kako kažu, loše, pa i nejestive hrane. Jedan roditelj rekao je da je svoje dijete zbog toga čak ispisao iz objekta Bijeli Jelen u Supilovoj ulici, koji spada pod Dječji vrtić Vladimira Nazora.

"Kada smo dobili informacije o stanju u vrtiću, izašli smo na teren. Utvrdili smo da postoje problemi u vrtiću i nakon razgovora s ravnateljicom, ona je Upravnom vijeću podnijela ostavku. Sa zdravstvene strane s hranom nema problema, ali s druge strane djelatnici Ureda su istražili situaciju i utvrdili da postoji potreba za unaprjeđenje nabave i pripreme hrane", rekao je ranije Luka Juroš, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade za RTL. Najavio je i obnovu vrtića.

Hrana koja nedostaje i polusirovo meso

Podsjetimo, u dojavi koju smo dobili od roditelja tvrdi se da obroci s tiskanih jelovnika za vrtiće često ne budu servirani djeci. Primjerice, tvrde da su dobili uvid u jelovnik na kojem je pisalo da će djeca dobiti sladoled, a nisu ga dobila, te da su trebala dobiti integralne keksiće, a umjesto toga servirani su im Sport keksići. Navodi se i da su djeca trebala dobivati suho voće, kao u drugim vrtićima, no u stvarnosti ga ne dobivaju.

Također su se požalili da djeca koja zbog alergija ne smiju jesti namirnice koje jedu ostala djeca svakodnevno dobivaju stari čaj umjesto mlijeka, koji se kuha ponedjeljkom te stoji u frižideru do petka. Žale se i da u varivima serviranim za ručak ima jako malo mesa i tvrde da imaju informacije da se kradu namirnice iz kuhinje.

Kažu da su variva općenito loše pripremljena i da djeca godinu dana nisu dobila komad mesa uz njih, što je prije navodno bila praksa. Tvrde da se komadno meso pojavilo prije nekoliko dana, no da je bilo polusirovo i sa slojem natopljenog brašna, što su nam i poslali na fotografijama.

Kažu da je djeci alergičarima vrtić dužan nabaviti namirnice, no da unatoč tome ravnateljica zove roditelje kada im ponestane posebnog brašna i traži od njih da ga kupe. Zbog svega navedenog tvrde da su njihova djeca gladna, a oni izrazito nezadovoljni.

Djeca spavaju na podu?

Osim problema s hranom, tvrde da se zgrada vrtića raspada i da djeca spavaju na podu. Kažu da nema dovoljno krevetića, zbog čega se za neku djecu na pod stavljaju deke na kojima leže, što su nam poslali na fotografijama. Također, kažu da su deke kojima se pokrivaju stare i više od 40 godina te da su u jako lošem stanju.

Na fotografijama koje su nam poslali vidljivo je i da su prozori oblijepljeni selotejpom. Kažu da se prozori ne popravljaju i da se u glavnoj prostoriji u kojoj obitavaju djeca uopće ne daju zatvoriti te se pitaju kako se ta prostorija prozračuje. Također navode da je vrtić skladište starih i neispravnih stvari koje bi trebale biti na smetlištu.

Problemi u odnosima među zaposlenicima

Tvrde i da su od zaposlenih čuli da objekt ima problema sa strujom i da su u par navrata, dok su djeca bila u sobi, eksplodirale žarulje, zapalile se utičnice ili iskočili osigurači. Roditelji kažu da unatoč tome što iz Grada ponavljaju da novca za vrtiće ima, ravnateljica za objekt u Supilovoj nikad nije tražila sredstva za obnovu.

Upućeni su i u loše odnose među zaposlenicima. Tako tvrde da nadređeni viču na ostale zaposlenike, da se nekim odgojiteljima satnice ne obračunavaju pošteno i da dodatke na plaću dobivaju samo ljudi koje ravnateljica odabere. Dodaju i kako imaju informaciju da je u Upravno vijeće izabrana odgojiteljica koju je ravnateljica odabrala bez regularnog glasanja.

Ravnateljica: Svjesni smo da postoji prostor i potreba za napretkom

"Obroci u vrtiću pripremaju se u skladu s normativima, a nadzor nad kvalitetom prehrane provodi NZJZ Dr. Andrija Štampar. Posljednja kontrola bila je 29. veljače i te rezultate još uvijek čekamo, no svi prethodni nadzori pokazali su da su obroci u našem vrtiću u skladu s normativima. Svjesni smo da postoji prostor i potreba za napretkom, kako u smislu kvalitete, tako i prezentacije obroka, i radimo na tome.

Jelovnici i obroci za djecu s posebnim prehrambenim potrebama pripremaju se zasebno, u suradnji sa zdravstvenom voditeljicom, a svi jelovnici, i redoviti i posebni, uključujući fotografije obroka, redovito se ažuriraju na našim stranicama (www.vrtic-vladimiranazora.zagreb.hr)", napisala nam je u odgovoru ravnateljica vrtića.

Nema odgovora spavaju li djeca na podu ili ne

"Nastavno na navod da djeca spavaju na podu i pokrivaju se dekama starima 40 godina, svake godine dokupljuje se nova posteljina, a po potrebi i dječji krevetići. Samo u prosincu prošle godine za spomenuti objekt nabavili smo 75 krevetića, uključujući nove poplune i posteljinu.

Nastavno na pitanja o ulaganjima i održavanju vrtića, riječ je o starom objektu koji je iznutra neznatno osvježen nakon potresa, no potrebna su veća ulaganja kako bi bio uistinu reprezentativan. U suradnji s osnivačem (Grad Zagreb) u proteklih je nekoliko mjeseci izrađena projektna dokumentacija za uređenje vanjskog prostora, a u izradi je projekt rekonstrukcije i uređenja interijera koji će biti završen u narednih nekoliko tjedana. U opremanje i uređenje dvorišta uložit će se nešto manje od 70 tisuća eura, a u interijer oko 250 tisuća eura. Radove očekujemo već ove godine", tvrdila je sad već bivša ravnateljica.

Pročitajte više