FOTO I VIDEO Ovako danas izgleda nova biciklistička staza u Zagrebu

Foto: Luka Šangulin/Index

U PRILAZU Gjure Deželića u centru Zagreba više nema tri prometne trake, nego dvije, a na jednoj su parkirališna mjesta kako bi se oslobodio prostor za stazu za bicikliste.

No kako se vidi na priloženim fotografijama, dosta vozača parkira automobil tako da se blokira biciklistička staza pa onda biciklisti svejedno moraju voziti po dijelu namijenjenom pješacima.

 

Ovako su iz Grada komentirali odluku da se nauštrb ceste nacrta biciklistička staza.

"Prometnim elaboratom za uspostavu površina za zajedničko odvijanje biciklističkog i motornog prometa na području Gradske četvrti Donji grad iz travnja 2019., a koji je u jednom dijelu već realiziran na terenu, bilo je predviđeno i ukidanje sjeverne prometne trake na Prilazu Gjure Deželića kako bi se na istu izmjestio parking za motorna vozila, čime se dobiva prostor za obilježavanje biciklističke trake na sjevernom nogostupu.

Budući da je navedena ulica sa tri prometne trake u smjeru istoka prometno slabo opterećena, nije bilo prepreke za uspostavom biciklističke staze, a sve uz zadržavanje jednakog broja parkirališnih mjesta i dvije prometne trake koje zadovoljavaju prometnu potražnju.

Kao i kod svake nove regulacije prometa, potreban je određeni vremenski period da se vozači sa njom upoznaju i na istu priviknu. Stoga apeliramo na korištenje parkirališnih mjesta unutar za to predviđenog prostora označenog horizontalnom prometnom signalizacijom, dok će ovaj Ured pratiti stanje na terenu te, prema potrebi, poduzimati dodatne mjere za poboljšanje prometne situacije u navedenoj ulici."

Pročitajte više