FOTO Ovo su heroji Domovinskog rata

Screensot: MDRD

MUZEJ Domovinskog rata Dubrovnik predstavio je u tvrđavi Imperijal na Srđu virtualnu izložbu "Dani ponosa 1991. – 1995." povodom 30. obljetnice obrane Dubrovnika, koju će biti moguće razgledati svaki dan od 9 do 22 sata do 1. listopada 2021., na www.mdrd.hr, Facebook stranici Muzeja, kao i ispred crkve sv. Vlaha, 5. kolovoza u 21 h.

Kako su naveli, izložbu čini više od 300 odabranih predmeta iz muzejskih zbirki i dokumentacije, koji su raspoređeni u četiri kronološko-tematske cjeline: STRADANJE I HEROJSKA OBRANA DUBROVNIKA (listopad - prosinac 1991.); OSLOBAĐANJE HRVATSKOG JUGA (svibanj - listopad 1992.); VRO OLUJA 1995. i HRVATSKI BRANITELJI.

U cjelini VRO Oluja 1995. nalaze se fotografije hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka i Božidara Vukičevića, koje svjedoče o napredovanju Hrvatske vojske na sjevernodalmatinskoj bojišnici, oslobađanju Knina i velikom slavlju na Kninskoj tvrđavi.

Pogledajte video s izborom slika

Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj

I Muzej Domovinskog rata Turanj objavio je slike snimljene tijekom Oluje.

"4. kolovoza 1995. počela je Oluja, operacija oslobađanja zapadnih dijelova privremeno okupiranog područja Republike Hrvatske. U operaciji su izravno sudjelovala sva zborna područja, osim Zbornog područja Osijek i Južnog bojišta koji su provodili obrambeni dio operacije.

Zadaća ZP-a Karlovac bila je oslobađanje Korduna i sjevernog dijela Like i bila je vrlo zahtjevna.

Bez gardijskih brigada zadaće ZP Karlovac dodatno je otežavalo i to što su pred sobom imali i prijelaze preko rijeka.

Crta bojišnice bila je dugačka oko 180 km, prostor od kanala Kupa-Kupa do planine Kapela-Oštri vrh i bila je podijeljena na karlovački i ogulinski dio.

Zapovjednik zbornog područja bio je general-bojnik Miljenko Crnjac.

Ukupno je u operaciji u sastavu ZP-a bilo angažirano 15 067 pripadnika HV-a. Neprijateljski otpor je bio vrlo jak, čak su pokušavani i protunapadi kao pokušaji izlaza za Kordunski korpus koji nije imao izravnu teritorijalnu vezu sa neprijateljskim snagama u BiH.

7. kolovoza 1995. HV-a, ZP Karlovac, uspješno je završila sve zadaće, hrvatska zastava zavijorila je na Šancu!

Tijekom operacije u ZP Karlovac poginula su 33, a ranjena 262 pripadnika HV-a, od kojih 106 teže.

U prilogu pogledajte nekoliko fotografija iz naših zbirki koje su snimljene tijekom operacije Oluja", napisali su.

Pročitajte više