FOTO Ovo su heroji koji su danas spasili zadarski Poluotok

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

JUTROS je u Zadru buknuo veliki požar. Vatra je zahvatila stanove, stanari su bili evakuirani, a požar je prijetio zadarskom Poluotoku.

Vatrogasci su oko 16 sati zaustavili širenje vatre, ali i dalje ostaju na terenu jer se na požarištu nalazi velika količina drvene građe koja i dalje tinja. Tamo će ostati cijeli dan i noć.

Ne očekuje se ponovno razbuktavanje vatre, tvrde, ali zbog velike količine starih greda vatrogasce očekuje opsežna sanacija.

Zašto je u opasnosti bio cijeli Poluotok?

Dramatično pogoršanje požara, koji je na zgradi na Narodnom trgu izbio u utorak nešto poslije 11 sati, nastupilo je oko 15 sati. Šef zadarskih vatrogasaca je izjavio da je u opasnosti cijeli Poluotok.

Objasnio je i zašto.

"Krov na zgradi koja je prva buknula se urušio. No, nažalost, to ne možemo zvati zgradom, već se radi o sklopu zgrada koje su spojene, sa stotinjak, dvjesto stanova. Teško je zaustaviti požar jer su unutra sve stare grede, borimo se da se požar ne proširi na daljnje stanove. Ima gipsanih ploča ispod greda, mi smo unutra i praktički pilamo te gipsane ploče", rekao je Šoša u 15 sati, a kasnije je požar stavljen pod kontrolu.

Zapovjednik Šoša opisao dramu u Zadru

Kako je to izgledalo danas u Zadru, opisao je vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

"Oko 11:15 sati dobili smo dojavu da gori zgrada na Narodnom trgu. Odmah smo izašli, najprije s tri vozila i 10 djelatnika koji su, vidjevši dim koji izlazi iz dva prozora, odmah pozvali pojačanje tako da je na teren izišlo 25 vatrogasaca s 10 vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar", ispričao je Šoša.

"Bio je potreban nadljudski napor"

"Bilo je jako naporno, bio je potreban nadljudski napor, najprije za ući u zgradu jer ima željezna vrata, a neki stanovi su jednostavno bili zatvoreni, u njima nitko ne živi. Pilama za željezo smo morali otvarati vrata", rekao je zapovjednik.

"S druge strane, s autoljestvom smo krenuli vanjskom navalom na prozor i na krov zgrade koji je već zahvaćala vatra. S obzirom da se radi o zgradi iz 14. stoljeća, svi podovi i stropovi su drveni. Grede su jednostavno tinjale. Iz jednog stana u drugi je prelazila vatra po tim gredama", ispričao je Šoša.

"Uspjeli su blokirati vatru s obje strane"

"Nadljudskim naporima svih vatrogasaca, kojima ovom prilikom čestitam na današnjem poslu, oni su uspjeli blokirati i s jedne i s druge strane da se ne širi požar i da ne ide dalje u tu zgradu. U onom dijelu gdje smo našli vatru, u tome smo je i zadržali i evo - bez žrtava i povrijeđenih vatrogasaca. Hvala Bogu, ni civila nije bilo, a vatra je ugašena. Noćas će tu vatrogasci dežurati s obzirom da gore u zidovima još tinjaju grede", zaključio je vatrogasni zapovjednik.

Pročitajte više