FOTO Pokopan Sabljo. Došli Nikica Jelavić, Zefo, Đoko...

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

NA groblju Markovo Polje održava se sprovod Tomislava Sablje koji je u subotu ujutro ubijen u zagrebačkom narodnjačkom klubu Ritz. Podsjetimo, za ubojstvo su uhićeni zaštitar kluba Kristijan Knego te suspendirani policajac Dorian Mraković.

Na sprovodu se okupilo 200-tinjak ljudi, a među njima su i Nikica Jelavić, Đorđe Vuletić, Josip Antić Zefo... Tu su i Zoran Pripuz, Hrvoje Korša, Tomislav Sučić (koji je 2019. godine uhićen u velikoj akciji Tebra), Goran Vidović, odvjetnik Gordan Preglej...

Nikica Jelavić krajem 90-ih u medijima je prozivan vođom zagrebačke zločinačke organizacije koja je bila u sukobu sa suprotstavljenom grupacijom koju je, prema policijskim analitičkim podacima, predvodio Vjeko Sliško. Kolokvijalno je Jelavićeva skupina nazivana Dečki s Knežije.

Jelavić je 1. prosinca 1999. završio u istražnom zatvoru nakon velike policijske akcije koja je uslijedila zbog pokušaja ubojstva Sliška. Na njega je 27. studenog ispaljen projektil iz raketnog bacača u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Sliško je preživio, a poginuo je slučajni prolaznik Zoran Domini. Osim za to kazneno djelo, Jelavić je bio optužen za još dva pokušaja ubojstva, kamatarenje, sprječavanje dokazivanja, iznudu…

Nakon nekoliko maratonskih suđenja na kraju je 2016. pravomoćno oslobođen svih optužbi. 

Josip Antić Zefo predstavljao se kao poduzetnik iz Konjščinske. Između ostalog se bavio iznajmljivanjem poslovnih prostora, no mediji su pisali i o kaznenim prijavama koje je policija protiv njega dizala zbog iznuda, nasilničkog ponašanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Pisalo se i o tome da je bio bliski suradnik Zlatka Bagarića i Hrvoja Petrača, no on je preko odvjetnika poručivao kako s njima nije blisko poslovno surađivao. Spominjao se i kao prijatelj Vinka Žuljevića Klice, pripadnika kriminalnog podzemlja ubijenog 2015. godine.

Đorđe Vuletić bio je jedan od uhićenih u akciji Tebra, zajedno sa Sabljom. Ovaj bivši policajac povezivan je i s premlaćivanjem novinara Dušana Miljuša te čelnog čovjeka Industrogradnje Josipa Galinca. Vuletiću se sudilo kao pripadniku ''zagrebačke mafije'', no oslobođen je krivnje. 

Bio je uhićen i zbog brutalnog maltretiranja gostiju kafića Stara Knežija, u kojem su se okupljali Dečki s Knežije. Za to je djelo osuđen na 50 dana dobrotvornog rada. Do 1993. godine bio je policajac, a godinu dana nakon što je izišao iz službe uhićen je zbog iznude.

Podsjetimo, Sabljo je ubijen u zagrebačkom narodnjačkom klubu Ritz u noći s petka na subotu, kada ga je s četiri metka ustrijelio zaštitar nakon svađe.

Zbog njegovog ubojstva u istražnom zatvoru su 37-godišnji voditelj zaštitarske službe u noćnom klubu Kristijan Knego, kojega DORH sumnjiči da je počinio ubojstvo, te suspendirani 26-godišnji policajac Dorian Mraković, koji je osumnjičen za pomaganje u ubojstvu. On je, kako je potvrdila policija, zaštitaru dao pištolj kojim je Sabljo ubijen.

Oba osumnjičena provest će mjesec dana u istražnom zatvoru zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Pročitajte više