FOTO Ovo su hrvatski Bradleyji. Iz Rijeke su krenuli prema Slavoniji

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Prva američka oklopna vozila Bradley krenula su u nedjelju oko 20 sati iz riječke luke u pogone Specijalnih vozila Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, gdje će se obnoviti i modernizirati.

Konvoj se sastoji od sedam kamiona i 22 Bradley vozila koji su stigli iz SAD-a prošle srijede u riječku luku.

Hrvatska vlada objavila je prošlog tjedna kako joj je cilj da oklopna vozila Bradley, čiji su prvi primjerci stigli iz SAD-a u Hrvatsku, budu operativna do 2026. 

U Rijeku su prošle srijede dopremljena 22 od ukupno 89 oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS, koja će se modernizirati u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu.

Plenković komentirao dolazak vozila

Dolazak Bradleyja u Hrvatsku komentirao je premijer Andrej Plenković. "Ideja je da se od 89 Bradleyja njih više od 60 osposobi za funkcioniranje, dio će služiti kao bazen za rezervne dijelove za one koji će biti operativni. Đuro Đaković ima zadaću da taj proces sustavno i sukcesivno radi. Trebat će neko vrijeme i bit će u sljedećim godinama spremni, na raspolaganju jačanju sposobnosti hrvatske kopnene vojske", rekao je.

Prema pisanju medija, u sklopu modernizacije na vozila će biti ugrađena najnovija verzija topa Bushmaster od 25 milimetara, s također najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije.

Hrvatski Bradleyji bit će naoružani i protuoklopnim raketama TOW 2 A i B, a u paketu je i streljivo za top, streljivo 7.62 mm i simulator za obuku. Očekuje se da bi prvi modernizirani Bradley iz pogona Đuro Đaković trebao izaći 1. srpnja 2024. godine.

Sugovornici Jutarnjeg lista otkrili su ranije da je ovaj posao velika šansa da se u Đuri Đakoviću u budućnosti formira regionalni centar za vozila Bradley. U uvođenju Bradleyja u upotrebu pomoći će Nacionalna garda Minnesote, s kojom suradnja traje već 26 godina.

Pročitajte više