Ovako je Praznik rada obilježen u Splitu i Rijeci, Puli...

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Brojni Splićani i njihovi gosti danas su, na Međunarodni praznik rada, pohodili Park šumu Marjan u kojoj je podijeljeno više od 3500 porcija graha koje im je pripremio Studentski centar.

Na platou kod ZOO vrta podijeljen je besplatni ručak za kojeg su neki u redu čekali i sat vremena. Organizator, gradska tvrtka Žnjan, se u okviru manifestacije Sudamja pobrinula pripremiti bogat program, ali i druge aktivnosti kojima su privukli brojne posjetitelje.

Lorena Šipić iz tvrtke Žnjan i voditeljica manifestacije, rekla je da su grah od rane zore pripremali djelatnici Studentskog centra, te da ove godine imaju povoljnu ponudu craft piva, dok su na štandovima posjetiteljima ponuđene razne vrste hrane, ali i brojni suveniri.

Puljak građanima dijelio grah

​Na tradicionalnoj podjeli graha bio je i gradonačelnik Ivica Puljak koji je građanima čestitao Praznik rada. Puljak je građanima dijelio grah.

 Građane su na Marjan besplatno vozili gradski autobusi, a zbog velikog broja građana koji su na taj način željeli doći na Marjan, u jednom je trenutku došlo do kraćeg zastoja.

U programu za najmlađe nastupio je Svijet čarolije s dječjom cirkuskom predstavom nakon čega se pozornica amfiteatra pretvorila u mini disco. Za ostatak zabave zadužena je grupa Mjesni odbor.

Riječani slave na Trsatu u organizaciji SDP-a

U Rijeci je Međunarodni praznik rada obilježen na Trsatu u organizaciji riječkog i primorsko-goranskog SDP-a, čiji su predstavnici upozorili da je Hrvatska na začelju Europske unije a radnici su opterećeni brojnim problemima.

Predsjednik riječkoga SDP-a i gradonačelnik Marko Filipović rekao je da je Rijeka mjesto socijaldemokracije a SDP-u je rad i radništvo u temeljnim postulatima statuta.

"Živimo u zemlji koja je na začelju EU, a radnici su opterećeni brojnim problemima, poput inflacije", rekao je Filipović, dodavši da je Praznik rada za SDP najvažniji praznik u godini.

Kazao je da se kao gradonačelnik Rijeke u prošle tri godine trudio održati dijalog sa socijalnim partnerima te povećati plaće i materijalna prava ustanova i komunalnih društava.

SDP-ovka: Ustajte prezreni na svijetu

Politička tajnica i saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović rekla je kako sanja da živi u zemlji gdje se ne kradu javna sredstva, zarađene plaće i mirovine.

"Mnogi iz Hrvatske odlaze u Irsku, kako bi ostvarili svoje snove, ne dajte da vaši unuci i djeca moraju odlaziti u Irsku zbog toga", poručila je Ahmetović.

Uz poruku "Ustajte prezreni na svijetu", okupljenje je pozvala da ne dopuste da im ukradu snove. Predsjednik primorsko-goranskog SDP-a i saborski zastupnik Ivica Lukanović ustvrdio je da se borba za prava radnika i dalje mora nastaviti.

"Neki zgrću novac, a radnicima je sve teže"

"Mnoga pitanja koja su isticali radnici u prosvjedima prije stotinjak godina su riješena, ali se stalno otvaraju nova za radništvo i radnička prava", naveo je.

"Danas nije toliko teško raditi kao nekad, ali je problem neravnopravna raspodjela stečenoga, pri čemu neki zgrću novac, a radnicima je sve teže", rekao je Lukanović.

Okupljene na proslavi na Trsatu pozdravila je i SDP-ova europarlamentarka Romana Jerković.

Praznik rada obilježen i u Istri

 Polaganjem vijenaca na pulskom trgu Portarata, na Spomen ploču poginulim radnicima 1920. i prigodnim govorima, u srijedu je obilježen Međunarodni praznik rada, kojom prigodom je istaknuto kako su nažalost rijetki oni koji se danas sjećaju povijesti i borbe za radnička prava.

"Da li danas radnici u Hrvatskoj žive dostojanstveno, da li ostvaruju pravo na legendarne tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati rekreacije i kulture. Da se pita našeg premijera odgovor je - da, jer po njemu u Hrvatskoj se nikada nije bolje živjelo, no stvarnost je nažalost bitno drugačija", rekla je predsjednica Sindikata istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Dodaje da u društvu ima sve manje radničke hrabrosti, a još manje solidarnosti.

Ustvrdivši kako je Istra danas svima privlačna regija, razvijena te uz Grad Zagreb, po svim statistikama, najrazvijeniji dio Hrvatske, pročelnik ureda istarskog župana Ivan Glušac kazao je kako upravo ta razvijenost ima i svoje negativnosti, a to je problem nedostatka kadrova u javim službama i tu prije svega u zdravstvu i socijalnoj skrbi, policiju, vatrogastvo, a sutra i na nastavnike, pogotovo u STEM područjima.

"Razloge tomu je što u našoj državi, vlada uravnilovka i istu će plaću imati i liječnik i policajac i vatrogasac i u Puli, i u Vinkovcima i u Gospiću i Dubrovniku, a uvjeti života i skupoća jadranske Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, se ne može usporediti s onima u kontinentalnom dijelu, bilo da govorimo o cijeni stana, tržnica, komunalija", dodao je pročelnik Glušac.

Najavio je kako će Istarska županija u suradnji s ostalim jedinicama lokalne samouprave u Istri osmislili niz mjera kako bi zadržali postojeći kadar u zdravstvu u socijalnoj skrbi, ali i privukli novi kadar.

Proslava Međunarodnog praznika rada, 1.svibnja,  u Puli nastavljena je tradicionalno u Šijanskoj šumi uz bogat kulturno-zabavni program

Pročitajte više