U Zagreb stigao prvi rabljeni tramvaj iz Njemačke. Pogledajte kako izgleda

Foto: Sindikat radnika ZET-a

U Zagreb je stigao prvi rabljeni tramvaj od njih 11, koliko ih je kupljeno od njemačkog grada Augsburga.

Plan je da se rabljenim tramvajima premosti vrijeme dok se ne isporuče novi kupljeni tramvaji. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je ranije potvrdio da se radi o rabljenim tramvajima proizvedenima 1996. godine.

 

Tomašević: De facto su stari od 15 do 20 godina

U jednom trenutku je rekao da su tramvaji stari 15 do 20 godina, da bi kasnije objasnio svoju izjavu.

"Rekao sam da se radi o tramvajima koji su de facto stari od 15 do 20 godina jer su potpuno obnovljeni", rekao je Tomašević. Poručio je da ti tramvaji nisu stariji od prosječne starosti vozila ZET-a, u kojemu ima i tramvaja starih 50 godina. Njemački rabljeni tramvaji mogu voziti još barem 10 godina, istaknuo je Tomašević.

Rabljeni tramvaji su kupljeni po cijeni jednog novog, rekao je Tomašević.

"U natječaju je bilo jasno propisano koliko stare tramvaje može Zagreb kupiti. Nije lako kupiti rabljene tramvaje jer moraju odgovarati tramvajskoj infrastrukturi u Zagrebu, koja uključuje posebnu širinu tračnica i voltažu", istaknuo je Tomašević.

Na natječaj se jedini javio grad Augsburg, s kojim je na kraju sklopljen i ugovor. Zagreb je kupio i 20 novih tramvaja, koji će biti isporučeni za dvije godine, a planira se i kupnja još toliko novih tramvaja.

Planiraju kupiti 100 autobusa na struju ili na vodik

Tomašević očekuje da će sljedeće godine bespovratno povući dio novca iz EU fondova za kupovinu prve tranše od 100 autobusa koji će biti primarno na električnu energiju ili na vodik. 

"Naš cilj je sljedećih godina prebaciti cijeli vozni park ZET-ovih autobusa ili na električnu energiju ili na tekući vodik", poručio je Tomašević nakon potpisivanja pisma namjere s Europskom investicijskom bankom.

Podsjetio je kako se vozni park ZET-a nije obnavljao dinamikom koja bi bila normalna za takve javne prijevoznike u Europi. Tramvaji se nisu kupili 15 godina, sada kupuju novih 20, koji će stići krajem 2025., a vjeruje da će ih kupiti još 20.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.