FOTO Zatvoreno još benzinskih diljem Hrvatske

Foto: Udruga malih distributera gorivom

DANAS su nastavljena zatvaranja benzinskih pumpi nakon što su jučer svoja vrata zatvorili Plinka kod Zaboka, Etradex iz Pazina i Nikica Petrol kod Đakova. Kako doznajemo, danas su svoje benzinske pumpe zatvorili Santini, GasOil, pOil, EuroBenz, Knb gorivo, Šenkovec, Šilec Ludbreg Trgograd Varaždin Corvus, Žminj Petrol, Pj Transport i Čukelj. 

Udruga malih distributera goriva najavila je danas konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti stav o vladinoj uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata. Bit će riječi i o daljnjim koracima malih distributera goriva. Konferencija će se održati u 16 sati, a moći ćete je pratiti uživo na Indexu.

>> Zatvorene su prve benzinske. Vlasnici: Situacija je ekstremna, nema nafte

Jučer smo razgovarali s vlasnicima prvih zatvorenih pumpi i rekli su nam da nisu imali izbora nego zatvoriti. Istaknuli su da ovo nije hirovita odluka, već nemoć i nemogućnost nastavka poslovanja.

"Osam mjeseci trpimo gubitke, molili smo za pomoć, nismo u mogućnosti ni zakonski prodavati u minus marži ni za nulu. Veletrgovci nam ne isporučuju naftu. Dobili smo dopise da nafte nema. I da želimo raditi pod ovim uvjetima, a ne želimo, nema nafte", rekao nam je vlasnik benzinske postaje Plinka kod Zaboka. 

Pitali smo ga što dalje. "Trajno smo zatvorili jer nemamo kamo. Slijedi propast dobrih firmi koje su normalno poslovale, a zbog ove vladine uredbe umjetno su dovedene u problematičnu situaciju. Najveći apsurd je što ova uredba nije u skladu sa zakonom.

Vladina odluka

Podsjetimo, vlada je prije par dana donijela novu odluku o cijenama goriva. Odluka je donesena na telefonskoj sjednici i njome se postojeće mjere produžuju za još dva tjedna, što znači da će cijene goriva u iduća dva tjedna ostati nepromijenjene. 

Izvan autocesta cijena eurosupera 95 iznosi 13.50 kuna, a eurodizela 13.08 kuna. Na autocestama se eurosuper 95 prodaje po cijeni od 14.57 kuna, a eurodizel za 14.06 kuna. Plavi dizel košta 9.45 kuna po litri.

Pročitajte više