FOTO: Zbog smoga u Pekingu otkazane stotine letova

PEKINŠKE vlasti naredile su otkazivanje stotine letova a zbog gustog smoga koji se spustio na glavni kineski grad i smanjio vidljivost u jednoj od najprometnijih zračnih luka na svijetu, zatvorene su i autoceste, javlja agencija AP.

Iz američkog veleposlanstva, koje provodi vlastita mjerenja, navode kako je kvaliteta zraka u ponedjeljak u Pekingu dosegla "hazardne" razine, dok kineska državna novinska agencija Xinhua navodi kako je zagađenje ovih dana postiglo "opasne" razine.

Do sredine dana u ponedjeljak, po lokalnom vremenu, u glavnoj zračnoj luci u Pekingu, drugoj najprometnijoj na svijetu po godišnjem broju putnika, otkazana su 223 domaća i 17 međunarodnih letova. Dan prije, u nedjelju, otkazano je 400 letova.

Peking jedan od najzagađenijih gradova na svijetu

Tisuće putnika ostale su "zarobljene" u zračnoj luci, čekajući da se smog raščisti kako bi se mogli ukrcati na kasnije letove. Također, zbog smoga koji se nadvio nad gradom zatvorena je i većina autocesta koje Peking povezuju s ostalim dijelovima sjeverne Kine.


Međunarodne organizacije uključujući i UN navele su Peking kao jedan od najzagađenijih gradova na  svijetu, i to uglavnom zbog iskorištavanja fosilnih goriva zbog rastuće potrebe za energijom. U posljednjih deset godina u Kini se potrošnja ugljena udvostručila.

Također, gotovo pet milijuna registriranih vozila u Pekingu nimalo ne doprinosi kvaliteti gradskog zraka. Više od 20 milijuna stanovnika Pekinga sve je više zabrinuto zbog gustih "magli" smoga koje su učestale u jesenskim i zimskim mjesecima.

Kako navodi China Daily kada bi se u Kini prihvatili američki standardi za procjenu kvalitete zraka, samo bi 20 posto kineskih gradova dobilo zadovoljavajuće ocjene kvalitete zraka, za razliku od sadašnjih 80 posto.

Pročitajte više