Francuska će poslati još 12 haubica u Ukrajinu

Ilustracija: EPA

FRANCUSKA će u Ukrajinu poslati dodatnih 12 haubica uz 18 koje su već prije poslane, objavio je francuski ministar obrane Sebastien Lecornu. Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Parizu zajedno sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim, Lecornu je rekao da se Danska također obvezala Ukrajini dati 19 haubica francuske proizvodnje.

Francuski ministar rekao je da je drugi prioritet obuka ukrajinskih vojnika te da će njih 2000 do ljeta biti obučeno u Francuskoj. Lecornu je također najavio novi plan zajedničke obuke ukrajinskih vojnika s poljskom vojskom. "Mogu potvrditi da će 150 francuskih vojnika krajem veljače otići u Poljsku kako bi obučavali bataljune u suradnji s Poljskom", rekao je.

Na pitanje hoće li Francuska isporučiti borbene zrakoplove Ukrajini, ministar obrane rekao je da svaki zahtjev mora ispuniti tri kriterija: zahtjev za oružjem ne smije umanjiti obrambene snage Francuske, da oružje mora biti korisno i upotrebljivo na zemlji te da se koriste samo za obrambene ciljeve.

Pročitajte više