Francuska će zabraniti ulazak u zemlju nasilnim izraelskim doseljenicima

Foto: EPA

Francuska će zabraniti ulazak u zemlju za 28 izraelskih naseljenika, optuživši ih za napade na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, priopćilo je danas ministarstvo vanjskih poslova.

"Mjera se donosi kao odgovor na porast nasilja naseljenika protiv palestinskog stanovništva posljednjih mjeseci. Francuska ponovno potvrđuje svoju snažnu osudu ovog neprihvatljivog nasilja", navodi se u priopćenju ministarstva u kojem se ne imenuju pojedinci.

Prema podacima UN-a, od napada Hamasa na Izrael 7. listopada i početka rata u Gazi, svakodnevni napadi naseljenika su se više nego udvostručili. I dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljedično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali.

"Nezakonita kolonizacija"

SAD i Velika Britanija su već nametnuli sankcije nekolicini naseljenika koje drže odgovornima, a šef europske diplomacije Josep Borrell je u prosincu rekao da će predložiti slične mjere. Pariz je podržao tu inicijativu, a diplomati su rekli kako se nadaju da bi, jednom kad mjere stupe na snagu, to moglo ubrzati europski proces.

U zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak objavili francuski, poljski i njemački ministri vanjskih poslova navodi se da je nasilje doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali neprihvatljivo i da će "biti sankcionirano".

Napori EU su zastali zbog prigovora Mađarske i Češke, rekli su diplomati.

Ali kažu da bi se kasnije mogao pronaći kompromis kako bi se mjere nastavile, vjerojatno nakon novih sankcija EU Hamasu.

"Kolonizacija je nezakonita prema međunarodnom pravu i mora prestati", poručilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova. "Njezin nastavak je nespojiv sa stvaranjem održive palestinske države, što je jedino rješenje kako bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti jedni pored drugih u miru i sigurnosti." 

Pročitajte više